VN-chef: laat Morsi gaan - massaprotesten Egypte verwacht

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon Foto AFP/ John Moore

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft Egypte opgeroepen om de afgezette president Mohammed Morsi en andere leden van de Moslimbroederschap vrij te laten. Als Morsi niet op vrije voeten komt, dan moet er een openbaar proces tegen zijn partij komen.

In een verklaring dringt Ki-moon er bij de interim-regering in het land op aan te stoppen met de “willekeurige arrestaties en andere vormen van intimidatie”. Hij riep verder voor- en tegenstanders van Morsi op terughoudendheid te betrachten, nu er nieuwe grootschalige protesten voor vandaag zijn aangekondigd.

Leger wil volksmandaat om in te grijpen

Egypte is sinds de afzetting van Morsi begin deze maand het toneel van grote protesten tussen beide kampen. Nu er nieuwe massale protesten voor vandaag staan gepland, is de vrees dat deze opnieuw tot geweld zullen leiden. Legergeneraal Abdel Fattah al-Sisi heeft Egyptenaren opgeroepen de straat op te gaan om het leger een mandaat te geven iets te doen aan het geweld van de afgelopen weken, waarbij al bijna 200 mensen om het leven kwamen.

Een autoriteit bij het leger heeft, zo schrijft Reuters, de Moslimbroederschap een deadline van zaterdag gegeven om de stoppen met haar weerstand en deel te nemen aan gesprekken over nieuwe verkiezingen. Het leger spreekt van een keerpunt in de confrontaties en dreigt wapens te gebruiken bij geweld. De Broederschap waarschuwt na de oproep van Sisi op haar beurt voor een burgeroorlog.

“Betoging moet mogelijk dekmantel geven voor bloedbad”

Onze correspondent Gert van Langendonck schreef gisteren in NRC Handelsblad:

“Misschien is het ook niet de bedoeling om een confrontatie te voorkomen. Om “geweld en terrorisme” te bestrijden heeft Sisi geen mandaat van het volk nodig: die zaken zijn al bij wet verboden. Om met geweld een einde te maken aan het protest van Morsi’s aanhangers heeft hij wel steun van het volk nodig.

In die analyse moet de betoging van morgen het leger een dekmantel geven voor een mogelijk bloedbad. Tegenover de buitenwereld – Amerika gaf gisteren een voorzichtig signaal door de levering van vier F-16-gevechtsvliegtuigen op te schorten – en tegenover de eigen publieke opinie. Niet dat die laatste nog echt overtuigd moet worden.”

    • Frank Huiskamp