Vijf doden bij rellen in Egypte - tienduizenden de straat op

Bij de rellen tussen voor- en tegenstanders van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn twee mensen omgekomen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van een Egyptisch persbureau.

Een confrontatie tussen tegenstanders van de afgezette president Mohammed Morsi en aanhangers van de Moslimbroederschap (niet in beeld) in Alexandrië, Egypte. Foto AFP

Bij de rellen tussen voor- en tegenstanders van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn vijf mensen omgekomen. Dat meldt persbureau AFP.

Ze kwamen om in Alexandrië, de tweede stad van Egypte. Er zouden ook zeventig anderen gewond zijn geraakt, meldt Rawya Rageh op Twitter, correspondent voor Al Jazeera:

Twitter avatar RawyaRageh Rawya Rageh 5 killed, 70 injured in #Alexandria violence - police #Egypt

Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn zijn er ook op het Tahrirplein heel veel mensen op de been:

Twitter avatar svhoorn Sander van Hoorn Het wordt inmiddels enorm druk op het Tahrirplein. Ik denk > 100.000 mensen, maar lastig te schatten. Zijstraten ook vol.

‘Grote gevaren toekomst’

Onze correspondent Gert van Langendonck noemt de menigte op het Tahrirplein “indrukwekkend”. De sfeer noemt hij nog gemoedelijk, met veel vrouwen en kinderen in de menigte.

Maar die kan niet verhullen dat de toekomst grote gevaren inhoudt. Het leger heeft de Moslimbroederschap voor een ultimatum gesteld: als ze zich niet willen meedoen aan de nationale verzoening, “dan zal het leger na de betoging van vrijdag van strategie veranderen”, aldus al-Sisi.

Vooral opvallend is volgens Van Langendonck de verheerlijking van de legerleider Abdel Fattah al-Sissi:

“Iedereen loopt met foto’s van hem rond. Er wordt wel gespeculeerd dat hij zichzelf kandidaat gaat stellen voor de presidentsverkiezingen. Dat zit er wel in denk ik.”

Protest beide kampen op dezelfde dag gepland

Generaal Abdel Fattah al-Sissi had eerder deze week zijn aanhangers opgeroepen de straat op te gaan om hem “een mandaat” te geven om “geweld en terrorisme” te stoppen. Het lag voor de hand dat dit op geweld zou uitlopen, aangezien vandaag ook grote demonstraties van aanhangers van Morsi gepland stonden. Van Langendonck schreef eerder in NRC Handelsblad:

“Misschien is het ook niet de bedoeling om een confrontatie te voorkomen. Om “geweld en terrorisme” te bestrijden heeft Sisi geen mandaat van het volk nodig: die zaken zijn al bij wet verboden. Om met geweld een einde te maken aan het protest van Morsi’s aanhangers heeft hij wel steun van het volk nodig.”

Russia Today heeft een livestream waarop het volgestroomde Tahrirplein is te zien.

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News PHOTO: Supporters of ousted President Morsi (left) and supporters of the army (right) in Cairo http://t.co/8qVRSJMA8a http://t.co/j9GnkBfoJH

Morsi beschuldigd van complot

Justitie maakte vanmorgen bekend dat Morsi wordt beschuldigd van samenzwering met de Palestijnse organisatie Hamas. In het kader van dat onderzoek wordt hij nog ten minste vijftien dagen vastgehouden. Morsi zit al vast sinds hij door het leger werd afgezet 3 juli.

Door de politieke onrust in Egypte zijn binnen een maand al meer dan tweehonderd mensen omgekomen.

    • Mirjam Remie