Toptennisser 18 maanden geschorst

De internationale tennisfederatie ITF heeft Viktor Troicki gisteren voor anderhalf jaar geschorst. Aanleiding is een weigering van de Serviër, ooit de nummer 12 van de wereld, om een bloedmonster af te staan bij een controle half april op het proftoernooi in Monte Carlo.

De nummer 53 van de wereldranglijst voelde zich naar eigen zeggen te ziek om bloed af te geven. Op een verklaring op zijn website zegt Troicki dat de arts had ingestemd met het weigeren van de bloedtest. „Ik was bang dat ik nog zieker zou worden als ik bloed moest geven en in het ziekenhuis zou belanden. De dokter vond dat ik er erg bleek uit zag en zij stemde in met het weigeren van de controle. Ze heeft zelfs mijn brief gedicteerd die ik moest sturen om mijn geweigerde bloedtest te verklaren.”

De volgende dag heeft de tennisser alsnog zijn bloedtest afgegeven. „En beide uitslagen waren negatief.”

De rechter was het niet eens met de uitleg van de Serviër en oordeelde dat hij de dopingwet heeft overtreden. Voor het weigeren van een dopingcontrole staat normaliter een straf van twee jaar, maar de schorsing van Troicki werd met zes maanden teruggebracht omdat hij ‘onder stress stond’. Troicki kan nog in beroep tegen de straf.