Thialf gaat bezwaar maken tegen KNSB-besluit voor Icedome

Thialf in Heereven. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Thialf gaat bezwaar maken tegen het besluit van de KNSB om het Icedome in Almere aan te wijzen als het nieuwe nationale schaatscentrum van Nederland. Volgens directeur Eelco Derks van Thialf is “de wedstrijd nog lang niet gespeeld”.

Tegen NRC Handelsblad zegt Derks:

“Dit is een gedwongen keuze van de KNSB. Ze moesten van de rechter een besluit nemen, terwijl ze een nadere financiële onderbouwing van Almere wilden. Maar de wedstrijd is nog lang niet gespeeld. Dit is pas ronde een. Ik moet nog zien of de KNSB er in de contractuele fase uitkomt met Almere.”

Thialf was één van de drie kandidaten om de topsportlocatie van het Nederlandse schaatsen te worden. Ook het TranSportium in Zoetermeer, de andere kandidaat, is boos over het besluit. Ze noemen het besluit “onbegrijpelijk, onverstandig en ondoordacht”.

Twitter avatar TranSportium TranSportium “We zijn er nog steeds van overtuigd dat ons plan het beste is en zullen dit dan ook aanvechten.”

Verontwaardiging in Friesland

In ‘schaatsmekka’ Thialf vinden dan al decennialang EK’s en WK’s allroundschaatsen plaats. De verbouwing van Thialf gaat ondanks de voorlopige keuze voor Icedome ook gewoon door, bevestigt de provincie Friesland. “In 2016 moet er een vernieuwde ijshal staan die aan alle internationale eisen voldoet.”

In de provincie is de verontwaardiging over het besluit van de KNSB groot. Tjeerd van der Zwan, burgemeester van Heerenveen, heeft op Twitter zijn onvrede laten blijken:

Twitter avatar VanEgters Tjeerd van der Zwan Onbegrip over het besluit Knsb! Kiezen voor luchtkastelen van projectontwikkelaars terwijl Thialf financiering en exploitatie op orde heeft!
Twitter avatar VanEgters Tjeerd van der Zwan Keuze Knsb voelt als het zetten van je kapitaal op een IJslandse bank omdat daar zoveel meer rente wordt beloofd. Blijkbaar niets geleerd!

Ook schaatsers reageren. Zo zei Sven Kramer dat het jammer is, maar dat het vooral belangrijk is dat er een nieuwe topfaciliteit komt. Kramer in een reactie tegen Radio 538:

“Aan de ene kant is het wel zonde omdat ik opgegroeid ben in Thialf, maar ze hebben het ook een beetje aan zichzelf te wijten. Ze hebben al zo lang de tijd gehad om actie te ondernemen en nu gaat er een ander mee vandoor. (…) Voor het schaatsen in Nederland is het belangrijk dat er een topfaciliteit komt. Natuurlijk wil ik hem het liefst in Friesland, maar uiteindelijk moet ie er gewoon komen en dan maakt het op zich niet zoveel uit waar.”

En Mark Tuitert twittert:

Twitter avatar marktuitert Mark Tuitert Beoordelingscommissie, gunning, gerechtelijke uitspraak. Gelukkig wint in het wedstrijdschaatsen degene die de snelste tijd neerzet.
Twitter avatar marktuitert Mark Tuitert Belangrijker dan wie het mooiste plan heeft, is het feit dat er over 10-20 jaar nog steeds een topijsbaan staat die te exploiteren valt.

Versnelde beslissing door uitspraak rechter

Icedome Almere kreeg in mei van een commissie de voorkeur boven Thialf in Heerenveen en het Zoetermeerse TranSportium. Dat rapport lekte ruim een week voor de deadline van de beslissing uit, waarna de KNSB besloot de plannen van de drie ijsbanen door te laten rekenen door de accountants van Ernst & Young. Ook wilden ze onderzoeken hoe realistisch de geschatte bezoekersaantallen waren.

De definitieve beslissing liep daardoor flinke vertraging op. De KNSB wilde pas een beslissing nemen over de nieuwe landelijke schaatslocatie in september, maar de partijen achter Icedome stapten daarop naar de rechter. Zij stelden dat het oneerlijk was ‘om halverwege de spelregels aan te passen’. Via een kort geding dwong Icedome toch een versnelde beslissing af.

Thialf overweegt ook om in beroep te gaan tegen het vonnis van de rechter.

Lees vandaag in NRC Handelsblad een interview met KNSB-voorzitter Doekle Terpstra. “We hadden graag zorgvuldiger gekozen.”

    • Lex Boon