Talent zit in zuid, sukkels gaan naar noord

Bienvenue chez les Ch’tis (Dany Boon, 2008)Ned. 2, 23.15 - 00.56 uur

Om zijn constant mopperende vrouw gelukkig te maken, wil postkantoorchef Philippe Abrahams (Kad Merad) zich laten overplaatsen naar de zonovergoten Côte d’Azur. In een poging zijn aanvraag extra prioriteit te geven, doet hij zich voor als invalide. Hij wordt betrapt en overgeplaatst naar een gehucht in het noorden, het plaatsje Bergues in de regio Nord-Pas de Calais. Zijn vrouw is ontzet: „Talenten gaan naar het zuiden, sukkels gaan naar het noorden.” Het barre, altijd natte noorden, dat is toch inteelt, vet eten, drankmisbruik en onverstaanbare dialecten?

Eenmaal in Bergues geeft Philippe leiding aan postbode Antoine (gespeeld door regisseur Dany Boon), die voldoet aan alle clichés over noorderlingen: hij is niet te verstaan, woont nog bij zijn moeder en komt vaak laveloos terug van zijn postronde. Natuurlijk heeft Antoine ook een hart van goud, net als iedereen die Philippe in het noorden ontmoet.

De formule van het innemende Bienvenue chez les Ch’tis, een enorme hit in Frankrijk valt ook eenvoudig op Nederland toe te passen, een leuk gedachte-experiment bij het kijken: hoofdpersoon moet verhuizen naar een onaantrekkelijke uithoek van het land, maar ontdekt daar dat de mensen helemaal niet zo achterlijk en akelig zijn als hij had vermoed.

André Waardenburg