Strauss-Kahn toch vervolgd voor pooierschap in Carlton-affaire

Dominique Strauss-Kahn en twaalf andere personen moeten worden vervolgd op verdenking van “pooierschap in een georganiseerde bende”. Dat heeft de instructiekamer van de rechtbank in Lille vrijdag volgens het openbaar ministerie besloten, melden Franse media. De aanklacht van verkrachting komt te vervallen.

Dominique Strass-Kahn op een foto van 26 februari. Hij wordt aangeklaagd voor pooierschap in vereniging. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Dominique Strauss-Kahn en twaalf andere personen moeten worden vervolgd op verdenking van “pooierschap in een georganiseerde bende”. Dat heeft de instructiekamer van de rechtbank in Lille vrijdag volgens het Openbaar Ministerie besloten, melden Franse media. De aanklacht van verkrachting komt te vervallen.

Een strafrechter zal uitspraak doen over de 64-jarige Strauss-Kahn, die sinds 2012 deel uitmaakt van het onderzoek. De beslissing komt als een verrassing omdat het OM in juni zei dat de aanklachten tegen hem te willen laten vallen, zonder proces.

De voormalige baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou deel hebben uitgemaakt van een netwerk dat seksfeesten organiseerde in luxehotels in Frankrijk, België en andere landen. Bij het netwerk zouden politiemensen, hoge ambtenaren en zakenmensen betrokken zijn. Strauss-Kahn is de prominentste randfiguur in de Carlton-affaire, genoemd naar het hotel waar de orgies zich afspeelden.

Andere seksaffaire leidde tot enorm schandaal

Strauss-Kahn zag zijn hoop op het presidentschap van Frankrijk vervliegen door een andere seksaffaire, die zich afspeelde in New York. Daar zou hij een hotelkamermeisje hebben gedwongen tot orale seks. Het leidde tot een internationaal schandaal waardoor hij zijn functie bij het IMF moest neerleggen en uiteindelijk ook zijn ambities om de presidentskandidaat van de Franse socialistische partij te worden.

Ook deed een Franse schrijfster aangifte van een poging tot verkrachting. In geen van beide zaken kwam het tot strafrechtelijke vervolging; in de New-Yorkse affaire waren er twijfels over de betrouwbaarheid van de aangeefster, de Franse zaak was verjaard.

    • Mirjam Remie