Spaanse machinist weigert vragen politie te beantwoorden

Het wrak van de hogesnelheidstrein bij de betonnen muur waar hij op botste toen hij ontspoorde. Foto AFP / Oscar Corral

De machinist van de trein die woensdag ontspoorde in het noorden van Spanje waardoor 78 mensen omkwamen, weigert om vragen van de politie te beantwoorden. Dat maakte de politie bekend, schrijft persbureau AFP.

De 52-jarige Francisco Garzón ligt momenteel in het ziekenhuis. Onderzoekers bezochten hem daar om hem te horen, maar zonder resultaat. Hij wordt zo snel mogelijk voor de rechter gebracht.

De machinist wordt verdacht van roekeloos rijgedrag. Hij zou zeker 100 kilometer per uur te snel de scherpe bocht in zijn gereden in Santiago de Compostela. De trein reed zo’n 190 kilometer per uur terwijl een snelheid van 80 kilometer per uur was toegestaan. De trein bevond zich op het moment van het ongeluk op vier kilometer afstand van het station.

Het politieonderzoek richt zich volgens persbureau AFP op een fout in het beveiligingssysteem gecombineerd met een excessieve snelheid. Op de hogesnelheidslijn is geen automatische snelheidsregelaar. Naast de 78 doden raakten 178 mensen gewond, 81 van hen liggen nog in het ziekenhuis.

Bekijk hier onze fotoserie over de ravage na het treinongeluk in Spanje. De man op de tweede foto is volgens diverse media de machinist.

Lees hier ons artikel ‘Machinist was snelheidsduivel. Spanje heeft nu zijn eigen kapitein Schettino’.

    • Mirjam Remie