Spaans stadje is smurfenblauw en blijft dat voorlopig ook

Alle huizen in het Spaanse dorpje Juzcar werden ter ere van de eerste Smurfenfilm in 2011 smurfenblauw gesmurft. Het dorpje blijft voorlopig blauw, dankzij het groeiend aantal toeristen. Foto Reuters / Jorge Nazca

Toen de eerste Smurfenfilm uitkwam in 2011 kreeg het Spaanse dorpje Juzcar een aanbod dat het niet kon weigeren: alle huizen zouden het allerblauwst gesmurft worden. Zo gezegd, zo gedaan en nu is dus het hele dorp blauw. Dankzij het groeiend aantal toeristen dat speciaal daarvoor langskomt blijven de huisjes voorlopig blauw.

Juzcar, dat in de buurt van Malaga ligt, werd in 2011 uitgekozen als filmlocatie en als plek voor de première van de eerste Smurfenfilm, The Smurfs. En dus werd het stadje blauw geverfd.

De producent van de film, Sony Pictures, zou alles weer in de normale witte kleur verven nadat de hype rond film voorbij was, maar het dorp sloeg het aanbod af toen er toeristen (en fans) naar Juzcar begonnen te komen. Sinds 2011 zijn er al meer dan 200.000 mensen naar het dorp gekomen. En dat is in deze tijden van crisis natuurlijk niet geheel onverdienstelijk voor het dorp, aldus de burgemeester. Het dorp blijft dus nog wel even blauw.

En dat ziet er ongeveer zo uit:

De opvolger van The Smurfs, The Smurfs 2, draait vanaf 31 juli in de Nederlandse bioscopen.

    • Judith Laanen