Seculiere politicus Tunesië met zelfde wapen als Belaïd vermoord

Mohammed Brahmi, de seculiere oppositiepoliticus die gisteren werd vermoord in Tunesië, is met hetzelfde wapen vermoord als zijn college Chokri Belaïd. Dat heeft de Tunesische minister van Binnenlandse Zaken gezegd.

Lotfi Ben Jeddou, de minister van Binnenlandse Zaken van Tunesië, bij de persconferentie over de tweede politieke moord binnen een half jaar. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

Mohammed Brahmi, de seculiere oppositiepoliticus die gisteren werd vermoord in Tunesië, is met hetzelfde wapen vermoord als zijn collega Chokri Belaïd. Dat heeft de Tunesische minister van Binnenlandse Zaken gezegd. Belaïd werd in februari vermoord en een dader is nooit opgepakt.

Brahmi werd gisteren door twee mannen neergeschoten toen hij voor zijn huis in zijn auto stapte. De daders schoten veertien keer en reden weg op een motorfiets.
Belaid werd op een soortgelijke wijze omgebracht. Minister Ben Jeddou zei vrijdag op een persconferentie dat achter beide moorden vermoedelijk dezelfde extremistische cel zit.

Tunesië in rep en roer

In Le Monde zei de seculiere president Moncef Marzouki al dat de moordenaars van Brahmi uit dezelfde hoek komen. “Ze willen Tunesië destabiliseren” en “aantonen dat de Arabische Lente nu overal is vastgelopen”.

Tunesië is in rep en roer over de tweede moord op een seculiere oppositiepoliticus binnen een half jaar. Duizenden mensen gingen gisteren meteen de straat op. De moord op Brahmi dreigt Tunesië wederom in een politieke crisis te storten.

De woede richt zich tegen de regerende fundamentalistische Ennahdapartij, die ervan wordt beschuldigd de ogen te sluiten voor het geweld van de zijde van de salafisten. De liquidatie van Belaïd resulteerde in het ontslag van de premier, maar deze keer wordt opgeroepen tot het aftreden van de gehele regering.

‘Gevaarlijke bedreiging voor de stabiliteit’

Volgens NRC-redacteur Carolien Roelants vormt de moord een gevaarlijke bedreiging voor de stabiliteit in het land.

“Sinds de legercoup in Egypte, drie weken geleden, is Tunesië het enige land waar de ‘Arabische lente’ nog een min of meer democratisch pad volgt. Maar op een moment van grote economische problemen en tweespalt tussen seculiere en fundamentalistische partijen over de ontwerpgrondwet vormt de tweede moord op een seculiere politicus een gevaarlijke bedreiging voor de stabiliteit.”

    • Lex Boon