Rellen Kairo tussen voor- en tegenstanders Morsi - ’24 gewonden’

Leden van de Moslimbroederschap en aanhangers van de afgezette president Morsi komen bijeen voor het vrijdaggebed op het Rabaa Adawiya plein in Kairo, waar pro-Morsi demonstranten al enige tijd kamperen. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

In Kairo zijn rellen uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van de afgezette islamitische president Mohammed Morsi. Demonstranten gooien stenen en flessen naar elkaar en er worden foto’s van Morsi verbrand, melden getuigen tegenover persbureau AFP. Volgens het ministerie van Gezondheid zijn er tot nu toe 24 mensen gewond geraakt.

Op het Tahrirplein verzamelden zich tienduizenden aanhangers van legerchef Abdel-Fattah El-Sissi. Ook veel aanhangers van de Moslimbroederschap zijn de straat op gegaan. Grote confrontaties worden pas verwacht na zonsondergang, dan eindigt het vasten voor moslims conform de ramadan.

Justitie maakte vanmorgen bekend dat Morsi wordt beschuldigd van samenzwering met de Palestijnse organisatie Hamas. In het kader van dat onderzoek wordt hij nog ten minste vijftien dagen vastgehouden. Morsi zit al vast sinds hij door het leger werd afgezet 3 juli. Secretaris-generaal van de VN Ban-Ki Moon heeft Egypte heeft Egypte opgeroepen om de afgezette president Mohammed Morsi en andere leden van de Moslimbroederschap vrij te laten.

Kans op geweld groot

Er werd al verwacht dat de massale protesten die voor vandaag gepland staan, op geweld zouden uitlopen, omdat beide kampen op de straten vertegenwoordigd zijn. Legerleider generaal Abdul Fattah al-Sisi riep de bevolking eerder deze week op om vandaag te straat op te gaan om hem “het mandaat” te geven om “geweld en terrorisme” te stoppen. Juist vandaag staan ook pro-Morsi demonstraties gepland.

Vandaag is het de 17e dag van de ramadan, de herdenking van de slag van Badr, toen de profeet Mohammed met de hulp van duizenden engelen een veel grotere vijand versloeg. Onder de aanhangers van Morsi zoemt rond dat bij de moskee in Nasr City al de engel Gabriel is gesignaleerd, schreef onze correspondent Gert van Langendonck in NRC Handelsblad:

De kans op een confrontatie is groot, en het leger is er de afgelopen weken niet in geslaagd geweld te voorkomen. De Moslimbroederschap zei dat Sisi aanstuurt op een burgeroorlog.

Misschien is het ook niet de bedoeling om een confrontatie te voorkomen. Om „geweld en terrorisme” te bestrijden heeft Sisi geen mandaat van het volk nodig: die zaken zijn al bij wet verboden. Om met geweld een einde te maken aan het protest van Morsi’s aanhangers heeft hij wel steun van het volk nodig.

Een pro-Morsi demonstratie vandaag:

Al meer dan 200 doden in een maand tijd

De autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen getroffen in Kairo en door de rest van het land. De politieke onrust in Egypte heeft in een maand tijd al meer dan tweehonderd levens geëist. De Moslimbroederschap weigert al weken zitstakingen op te geven bij onder meer de Universiteit van Kairo tot Morsi in zijn functie wordt hersteld.

    • Mirjam Remie