Morsi beschuldigd van complot

Een legervoertuig met een portret van legerleider Sisi vanochtend bij het Tahrirplein in Kairo waar betogers zich verzamelen. Foto AP

De Egyptische autoriteiten hebben de afgezette president Mohammed Morsi vanochtend beschuldigd van samenzwering met de Palestijnse organisatie Hamas in de laatste dagen van president Mubaraks regime. Deze eerste beschuldigingen tegen Morsi sinds zijn afzetting kwamen enkele uren voordat Egyptenaren naar verwachting in groten getale de straat op gaan om het leger te steunen.

Sinds Morsi op 3 juli door het leger werd afgezet, waren er geen beschuldigingen tegen hem ingediend en had hij een vorm van huisarrest, op een onbekende plaats. De onderzoeksrechter zette Morsi formeel vijftien dagen vast voor ondervraging. Die termijn kan worden verlengd. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep gisteren juist op tot Morsi’s vrijlating.

Legerleider generaal Abdul Fattah al-Sisi riep de bevolking woensdag op hem een mandaat te geven om „geweld en terrorisme” het hoofd te bieden. ‘Terrorisme’ wordt uitgelegd als een verwijzing naar Morsi’s Moslimbroederschap. De Moslimbroederschap had al eerder voor vandaag ook opgeroepen tot demonstraties, wat tot grote vrees voor een gewelddadige confrontatie in de straten heeft geleid. Een legerwoordvoerder zei gisteren dat generaal Sisi’s oproep niet tegen een specifieke politieke groep was gericht. Maar hij voegde daaraan toe dat elk geweld „gedecideerd en krachtig zal worden aangepakt”.

De beschuldigingen hebben betrekking op de massale uitbraak uit de gevangenis van Morsi en medestanders tijdens de opstand tegen Mubarak, begin 2011. Volgens het officiële persbureau MENA werden Morsi en de andere Moslimbroeders daarbij geholpen door militanten van Hamas en het Libanese Hezbollah die „politiebureaus, legerofficieren en gevangenissen aanvielen”.

De Moslimbroederschap noemde in een onmiddellijke reactie de beschuldigingen „belachelijk”. Ze klinken als „wraak van het oude regime, dat duidelijk terug is”, aldus een woordvoerder. Functionarissen van de Broederschap zeggen dat hulp bij de uitbraak kwam van Egyptische omwonenden.

De Moslimbroederschap weigert haar zitstakingen bij onder andere de Universiteit van Kairo op te geven tot Morsi in zijn functie wordt hersteld. De opperste leider van de Broederschap, Mohammed Badie, verscherpte gisteren de retoriek tegen generaal Sisi met zijn uitspraak dat de afzetting van de president een ergere misdaad is dan als de legerleider de Ka’aba had verwoest, de heiligste plaats van de islam in Mekka. Daarmee stookte hij het religieuze vuur op in het pro-Morsi-kamp voor de demonstraties van vanmiddag. (Reuters, AP, AFP)