Meebrullen met de chansons is not done

De Gentse Feesten trekken veel Nederlandse bezoekers Nederlandse agenten helpen hun Belgische collega’s met surveilleren Want wat doe je tegen die mondige Hollanders?

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

36 zakjes cannabis. Dat is de hoeveelheid softdrugs die een 34-jarige Nederlander tijdens het openingsweekend van de Gentse Feesten probeerde te verpatsen. De Gentse flikken hielden hem aan. Maar wat moesten ze vervolgens met hem doen: vasthouden of hem laten gaan? Handelde hij alleen of is hij de spil in een drugsnetwerk? Is dit zijn eerste keer? Tijd dringt. Een verdachte kan maximaal 24 uur aangehouden worden.

Volgens de perswoordvoerder van de Gentse politie was het een aantal jaar geleden nog moeilijk om die informatie te achterhalen : „Dat duurde soms wel dagen, dat moest via de Nederlandse officier van Justitie.”

Nu is het slechts enkele minuten wachten op uitsluitsel: de man is geen onbekende voor de Nederlandse justitie, maar is niet eerder aangehouden voor het dealen van drugs. Hoe komt de Gentse politie zo snel aan die informatie?

De Gentse Feesten behoren samen met het Oktoberfest in München tot de grootste volksfeesten van Europa. Muziekoptredens met bekende artiesten, vuurwerk, kleinkust en vooral heel veel bier. Het aantal buitenlandse bezoekers zwelt aan. Ook duizenden Nederlanders vinden de weg naar Gent. Maar ‘die Hollanders’ zouden niet allemaal weten hoe ze zich moeten gedragen. Vorig jaar werd daarom een oranje handleiding uitgedeeld. Om negen uur ’s avonds Franse chansons meebrullen, zoals Nederlandse bezoekers deden, is not done.

Toeristen wegwijs maken

Voor het derde jaar op rij komen ook Nederlandse collega’s ondersteuning bieden aan het politiekorps van Gent. Niet omdat er opvallend meer problemen zijn met Nederlanders dan met andere buitenlandse toeristen. Ze zijn er voornamelijk om de vele Nederlandse toeristen wegwijs te maken. Dit jaar voeren negen Nederlandse agenten uit verschillende regio’s dagelijks van 4 uur ’s middags tot middernacht taken uit van de ‘onthaalpolitie’ in de feestenzone: patrouille lopen, overlast vaststellen en informatie geven. Assisteren mag, proces-verbalen uitschreven niet.

Jeroen Beaart (30) is een van die uitwisselingsagenten en mag – in tegenstelling tot zijn Gentse collega’s – wel een mobieltje op zak hebben. Een geavanceerde BlackBerry, want die zijn moeilijk te kraken, waarmee hij verschillende databanken kan raadplegen. Zo heeft hij direct toegang tot alle informatie van het bevolkingsregister.

Een groep van vijf agenten surveilleert in een gezapig tempo tussen het feestgedruis. Het is 28 graden. Vier van hen dragen het Gentse politie-uniform met lange broek, één loopt in het officiële Nederlands uniform met bijhorend geel overjasje. „Ik voel me net een lopend VVV-kantoor”, zegt Jeroen Beaart, de enige in het gezelschap die – conform de Nederlandse wetgeving – een korte broek mag dragen. Alleen wijkagenten en de Gentse Draken – de fietspolitie die patrouilleert in het voetgangersgebied – mogen een korte broek dragen.

De Draken worden hoofdzakelijk ingezet om het verkeer te begeleiden. Bij dringende oproepen stuurt de Gentse politie altijd een auto. Volgens politieagent Beaart zetten ze in Nederlandse steden juist vaker het fietsteam in. „Zo kom je er toch sneller?”

Er komen nogal wat oproepen binnen. Winkeldieven en zakkenrollers zijn volop actief.

In Gent gebruikt men altijd de portofoon om met elkaar te communiceren. Een mobieltje mogen ze niet gebruiken. Nederlandse agenten grijpen juist sneller naar hun mobieltje om te communiceren, volgens Beaart: „Ze gebruiken de portofoon in Gent strikter dan dat wij in Nederland doen. Bij ons hoor je ook persoonlijke anekdotes door de portofoons.”

Dan worden twee Nederlandse toeristen opgepakt. Ze staan stijf van de harddrugs en geven een grote mond naar de Gentse agenten. Beaart wordt erbij gehaald en snoert het duo onmiddellijk de mond. In Gent worden arrestanten soms in groepen verhoord. Volgens een van de Nederlandse agent is dat in Nederland niet gebruikelijk: „Daar wordt iedereen apart verhoord om onderling overleg tegen te gaan.”

Trekken van een wapen

Er zijn meer verschillen met Nederlandse politie, signaleren Nederlandse politieagenten. De informatieverzameling via sociale media is in Gent nog niet structureel ingeburgerd. Een digitale media-afdeling, die verontrustende trefwoorden filtert op Twitter en Facebook om aanslagen en incidenten te voorkomen, staat in Gent nog in de kinderschoenen.

Ook zijn in Nederland de regels rond het trekken van een wapen veel strikter. Zo mag een Belgische agent het wapen trekken als hij iets verdachts ziet, in Nederland kan dat pas als men zeker weet dat er vuurwapens gebruikt worden en de verdachte de intentie heeft te schieten.

De Nederlandse agenten vermaken zich wel op de dagen. Agent Roelf Koning uit Groningen is aan zijn laatste patrouilledagen bezig en gaat de resterende dagen als burger naar de feesten. „Het is zonde om direct naar huis te gaan, ik lust wel een Belgisch biertje. Duvel was het zeker, hè?"

    • Jochen Veys