Leed dat zomervakantie heet

Yolanthe in bikini, beachhunks om je in te smeren. Het zomert in de vrouwenbladen. Flair adviseert boterhammen apart te verpakken.

Het is zomer in de vrouwenbladen, en daar weten ze wel raad mee. Net als Kerst haalt de zomer het beste en slechtste in een blad naar boven.

LINDA weet ook van een weinig origineel thema als ‘zomerhitte’ toch een sterk nummer te maken. Het lukt de redactie telkens om voor het openingsinterview twee bekende Nederlanders aan elkaar te koppelen, die elkaar complementeren, zodat een enerverend gesprek ontstaat. Acteur Peter Blok en presentatrice Floortje Dessing interviewen elkaar. Zij is tweehonderd dagen per jaar van huis voor haar reisprogramma’s, hij kan zich niet voorstellen ooit van Sint-Petersburg naar Moskou te reizen. „Wat vind je dan zo eng?”, wil Dessing weten. Blok: „De angst dat ik vast kom te zitten en dat niemand weet waar ik ben en dat ik doodga.”

Ook beschrijft LINDA het leed dat de zomervakantie heet voor gescheiden kinderen. Eerst drie weken met papa naar Zuid-Frankrijk, en de dag na de lange autorit terug naar huis weer op het vliegveld naar Spanje. Of: een versgescheiden moeder die haar drie kinderen meeneemt voor een peperdure reis naar Mauritius: „Als ik eerlijk ben wilde ik ook een fuck-you-gebaar maken naar mijn ex: zie ons eens geweldig vakantie vieren.”

De wekelijkse glossy Grazia grijpt de zomer aan voor een extra editie: de Beach Special. Grazia is doorgaans licht en speels, met weinig pretenties en veel aandacht voor internationale beroemdheden. Maar al is het een blad voor vrouwen van 30, de toon schiet in deze zomerspecial wel erg door in de richting van de tienerleeftijd. Er is een toptien van „goed gelukte beachhunks die ons best eens mogen insmeren”. Acteur Bradley Cooper (38) heet in dit blad een lean mean sex machine. En over voetballer Cristiano Ronaldo: „Wat maakt het uit dat je met hem geen diep-filosofisch gesprek kunt houden over de zin van het leven?”

Op de cover prijkt Yolanthe Sneijder Cabau die „exclusief in bikini” poseert op Ibiza, op een steenworp afstand van waar ze geboren is. Het bijbehorende interview bevat nieuws: zij en Wes kamperen heus wel eens.

JAN is voor de gesofisticeerde vrouw, en houdt het zomerthema meer verfijnd; onder de kop ‘Perpetuum holiday’ interviewt het Nederlandse stellen die verhuisden naar de zon. Zo leuk is dat trouwens niet. De vrouw die naar Bonaire vertrok kwam erachter dat ze niet geschikt was om op een eiland te wonen. „Steeds dezelfde mensen en locaties, dat begon me te vervelen.”

Weekblad Flair is het braafste meisje onder de damesbladen, met veel vrouwen die een „vrouw met flair” heten omdat ze, bijvoorbeeld, „Nederland willen laten kennis maken met de veelzijdigheid van pure thee”. In Flair moet alles positief zijn. Waar LINDA in de rubriek Stom! BN’ers lekker laat mopperen, heeft Flair tegenhanger Blij. Diskjockey Jeroen van den Nieuwenhuize wordt blij van verrassende wendingen, griesmeelpudding met rode saus en zomaar wat klussen in de garage; opwindend is het allemaal niet.

En waar LINDA met een vleugje ironie zou schrijven over een dagje naar het zwembad met de kinderen, geeft Flair bloedserieuze tips. Door de boterhammen apart te verpakken voorkom je dat dingen aan elkaar gaan kleven. Neem een puzzelboekje mee. Draag slippers, „je weet namelijk nooit waar dat scherpe steentje ligt of beestje in het gras verstopt zit”. Zomer voor leeghoofden.

    • Janna Laeven