Kostenbesparingen verlagen verlies Air France-KLM

Air France - KLM: nog meer kostenbesparingen nodig. Foto EPA / Guillaume Horcajuelo

De vorig jaar ingezette reorganisatie heeft het verlies van Air France-KLM in het tweede kwartaal fors teruggedrongen. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij behaalde tussen april en juni een nettoverlies van 163 miljoen, tegen bijna 897 miljoen verlies in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft Air France-KLM bekendgemaakt.

Bij het bedrijf verdwenen vorig jaar 5000 banen door middel van de vrijwillige vertrekregeling. Toch is het effect van de kostenbesparingen niet zo sterk als verwacht, stelt de Franse topman Alexandre de Juniac.

“Afgelopen jaar zijn onze resultaten kwartaal na kwartaal verbeterd, ondanks een aanhoudend zwaar economisch klimaat. Toch blijft onze omzet lager dan we ons als doel hadden gesteld.”

Air France-KLM behaalde in het tweede kwartaal een omzet van 6,6 miljard euro, 1,2 procent meer dan in dezelfde periode van 2012. Ook de operationele winst viel met 79 miljoen euro hoger uit dan een jaar geleden. Vorig jaar was er nog sprake van een verlies van 79 miljoen euro.

Nieuwe besparingen op komst

Gisteren liet bestuurder Peter Hartman van de luchtvaartmaatschappij al aan Het Financieele Dagblad weten dat er nieuwe besparingen aankomen. Hartman:

“Het probleem is het vliegverkeer op de korte afstanden, grofweg Europa. Daar moet iets aan gebeuren. Het is belangrijk om snel te handelen.”

De precieze invulling van de nieuwe maatregelen worden dit najaar bekendgemaakt. Air France-KLM leed over heel 2012 bijna 1,2 miljard euro verlies.

    • Lex Boon