KNSB: nieuwe nationale schaatsstadion komt in Almere

Een artist impression van het nieuwe Icedôme Almere Foto ANP/ Comm. Gemeente Almere

Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF hebben de Icedome in Almere aangewezen als het toekomstige nieuwe nationale schaatsstadion van Nederland vanaf het seizoen 2016/2017. Dat heeft de bond zojuist bekendgemaakt. De locatie in Almere krijgt de voorkeur boven Thialf in Heerenveen en TranSportium in Zoetermeer.

Het gaat om een voorlopige gunning. De bond en het Almeerse schaatscentrum gaan nu de plannen voor samenwerking uitwerken.

“Hopen dat alle drie de plannen nog worden uitgewerkt”

Doekle Terpsta, voorzitter van de KNSB laat in het persbericht weten alle drie de plannen te hebben gewaardeerd:

“Er liggen drie fraaie plannen, alle drie gericht op het versterken van de schaatssport in Nederland. De keuze is gevallen op Icedome Almere en conform het vonnis zullen we de gesprekken opstarten om de plannen met hen verder uit te werken. Ik hoop uiteindelijk dat alle plannen gerealiseerd mogen worden, aangezien dit voor het schaatsen in Nederland maar ook mondiaal van het allergrootste belang is.”

Volgens NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis hebben de schaatsbond en de sportkoepel zich “laten adviseren door een breed samengestelde beoordelingscommissie bestaande uit deskundigen op diverse gebieden”.

Zo moet het eruit gaan zien in Almere:

TranSportium in beroep

TranSportium in Zoetermeer heeft bekendgemaakt in beroep te gaan. Woordvoerder Kees den Bakker is er nog steeds van overtuigd dat het plan van het TranSportium het beste plan is:

Twitter avatar TranSportium TranSportium ,,Onbegrijpelijk, onverstandig en ondoordacht. Zo kan ik het besluit voor de Icedôme Almere het beste omschrijven” Kees den Bakker

Maanden van gesteggel over nieuwe locatie

Er is al maanden onenigheid over de toekomstige nationale schaatslocatie. Icedome Almere kreeg in mei van een commissie de voorkeur boven Thialf in Heerenveen en het Zoetermeerse TranSportium. Dat rapport lekte ruim een week voor de deadline van de beslissing uit, waarna de KNSB besloot de plannen van de drie ijsbanen door te laten rekenen door de accountants van Ernst & Young. Ook wilden ze onderzoeken hoe realistisch de geschatte bezoekersaantallen waren.

De definitieve beslissing liep daardoor flinke vertraging op; de KNSB wilde pas een beslissing nemen over de nieuwe landelijke schaatslocatie in september. De partijen achter Icedome stapten daarop naar de rechter. Zij stelden dat het oneerlijk was ‘om halverwege de spelregels aan te passen’. Via een kort geding dwong Icedome toch een versnelde beslissing af.

De afgelopen maanden ontstond er een stevige Friese lobby voor het behoud van Thialf als locatie voor het topschaatsen. Onder anderen Sven Kramer en Epke Zonderland steunden een mediaoffensief. De provincie Friesland stelt vijftig miljoen euro beschikbaar voor de renovatie van het beroemde schaatsstadion.

    • Frank Huiskamp