Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Israël straft EU voor nieuwe richtlijnen

Een Joodse kolonist kijkt naar de nederzetting Maaleh Adumim op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Een Joodse kolonist kijkt naar de nederzetting Maaleh Adumim op de bezette Westelijke Jordaanoever. Foto AP / Sebastian Scheiner

Israël neemt vergeldingsmaatregelen tegen de Europese Unie in reactie op nieuwe richtlijnen die Europese subsidiëring van de illegale Israëlische nederzettingen moeten voorkomen. Dat hebben Israëlische functionarissen vanochtend bevestigd tegenover NRC Handelsblad. De maatregelen treffen ook de Palestijnen.

Israël verleent voortaan geen medewerking meer aan humanitaire projecten van de EU in de Palestijnse gebieden die volledig onder Israëlische controle vallen. Zo zal het Israëlische leger geen vergunningen meer afgeven voor Europese bouwprojecten ten behoeve van de Palestijnen en EU-medewerkers geen documenten meer verschaffen die nodig zijn om van Israël naar de bezette Palestijnse gebieden te reizen. Ook is alle overleg tussen het Israëlische leger en de EU opgeschort.

De EU had vanochtend nog niet officieel gereageerd. Maar volgens een woordvoerder van de Europese buitenlandse dienst zullen de EU-projecten “zeker onder de Israëlische maatregelen lijden”. De samenwerking verliep al niet erg soepel. De afgelopen jaren vernietigde het Israëlische leger tientallen door de EU gefinancierde bouwwerken.

De raad van joodse kolonisten heeft de beslissing van de Israëlische regering verwelkomd.

Israël gepikeerd vanwege nieuwe richtlijnen EU

Israël is zeer gepikeerd wegens recentelijk gepubliceerde richtlijnen die stellen dat elke EU-financiering voor een Israëlisch project gepaard moet gaan met een schriftelijke verzekering dat er geen Europees geld terecht komt in de Israëlische nederzettingen in bezet gebied. In de praktijk financierde de EU al geen projecten in de nederzettingen. De EU stelt al lang dat de nederzettingen illegaal zijn en een bedreiging vormen voor de vrede en voor een toekomstige onafhankelijke Palestijnse staat.

Toch reageerde Israël furieus. Ministers verweten de EU nazipraktijken. Premier Netanyahu zei dat hij “geen orders van buitenaf over onze grenzen accepteert”. Israël is ook kwaad over Europese richtlijnen voor de etikettering van handelswaar uit de nederzettingen die waarschijnlijk eind dit jaar worden gepubliceerd. Nu staat op die producten meestal dat ze in Israël zijn geproduceerd, terwijl de EU stelt dat volgens internationaal recht de nederzettingen buiten Israël liggen.

De verstoringen tussen Israël en de EU hebben plaats terwijl Israël via de Verenigde Staten met de Palestijnen onderhandelt over de voorwaarden voor hervatting van het vredesoverleg. Gisteren zei een Israëlische minister dat Israëlische en Palestijnse onderhandelaars elkaar dinsdag treffen in Washington.