Huizensite Funda nu officieel ‘partijdig’

Funda, de grootste huizenwebsite van Nederland, is sinds gisteren officieel ‘partijdig’. Het is even zoeken op de site, maar helemaal onder het opgevraagde woningaanbod staat een nieuw zinnetje in grijze letters: „Voor deze zoekopdracht worden woningen van NVM makelaars bovenaan geplaatst in de zoekresultaten, daaronder gevolgd door woningen van andere aanbieders.”

De NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland, dat 90 procent van de aandelen van Funda bezit, heeft de disclaimer opgenomen op last van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Aanleiding is een onderzoek waarin de ACM concludeerde dat Funda (marktaandeel 60 procent) concurrerende makelaars benadeelt.

In de zoekresultaten wordt namelijk altijd eerst het aanbod van NVM-makelaars getoond, ook als je zoekt op prijs of het aantal vierkante meters. Alleen NVM-makelaars kunnen een ‘tophuis-vermelding’ kopen waardoor de woning altijd bovenaan verschijnt. Andere makelaars moeten meer betalen om op Funda te staan en dan met de vermelding dat de „kwaliteit en de volledigheid” van het aangeboden huis niet gegarandeerd wordt.

ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn noemt de disclaimer „een stap in de goede richting”. Maar eigenlijk pleit de ACM ervoor dat alle makelaars „non-discriminatoire en transparante toegang” krijgen tot Funda onder „redelijke voorwaarden”. Naar de leden toe communiceert de NVM echter de „voorkeursbehandeling” niet op te willen geven. VBO, de tweede makelaarsvereniging van Nederland, is nog niet tevreden en zet een bodemprocedure tegen Funda door.