Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Honderden piloten betalen tienduizenden euro’s om te vliegen

Foto EPA / Francis R. Malasig

Honderden Nederlandse werkloze piloten hebben de afgelopen drie jaar in totaal miljoenen euro’s betaald om te mogen werken bij een luchtvaartmaatschappij. Door zich dieper in de schulden te steken hopen ze hun kans op een betaalde baan in de luchtvaart te vergroten.

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), de pilotenvakbond, schat dat 400 tot 500 afgestudeerde Nederlandse piloten de afgelopen drie jaar tussen de 25.000 en 40.000 euro betaalden om vliegervaring op te doen. Door het aanhoudend tekort aan banen in de luchtvaart zien piloten zich genoodzaakt deel te nemen aan zogeheten pay to fly-programma’s. In deze constructies betalen bevoegde piloten geld om daadwerkelijk te mogen vliegen op gewone commerciële vluchten. Piloten hebben doorgaans hoge schulden door hun dure particuliere opleidingen.

VNV-voorzitter Steven Verhagen:

“Personeel is op deze manier geen kostenpost, maar een bron van inkomsten. Vaak geven luchtvaartmaatschappijen een baangarantie, maar in de praktijk blijkt die garantie vaak niet geldig.”

Hoeveel luchtvaartmaatschappijen pay to fly-programma’s aanbieden, is onbekend. Volgens de VNV komen er wereldwijd steeds meer bij – vooral in opkomende markten en altijd bij goedkope budget airlines. Traditionele flag carriers laten starters voor zover bekend niet betalen om hun eerste vlieguren te maken.

De arbeidsmarkt voor piloten is belabberd. Op dit moment zijn er naar schatting ruim 1.000 werkloze Nederlandse piloten, op een totale pilotenpopulatie van 5.000. Gemiddeld hebben ze een schuld van 150.000 euro als ze klaar zijn met hun opleiding.