Hij is vandaag 70 geworden. Bekijk hier de beste moves van Jagger

Mick Jagger is vandaag 70 jaar geworden. Hier doet hij één van zijn iconische danspasjes tijdens een concert van The Rolling Stones in het Londense Hyde Park eerder deze maand. Foto AFP / Carl Court

70 maar nog steeds kwiek. Menig bejaarde doet de pasjes die Mick Jagger al decennia uitvoert op het podium niet na. Ter ere van zijn verjaardag hebben we de beste moves van Jagger op een rijtje gezet.

Koning van de soepele jeugd

Onze muziekredacteur Jan Vollaard noemde Jagger afgelopen woensdag in NRC Handelsblad de “de koning van de eeuwige soepele jeugd, die dansend op het podium alle clichés over snel leven en jong sterven elke dag opnieuw overwint.” Want, aldus Vollaard, rock-’n-roll is het geheim is van de eeuwige jeugd:

“De eeuwige jeugd van de muziek heeft ook muzikanten jong gehouden. Wie er niet aan stierf, heeft een kans om er zoals Mick Jagger (70) of David Bowie (65) op een waardige manier oud en tegelijk jong mee te zijn.”

Katachtig als een griet

NRC-columniste Joyce Roodnat schreef woensdag over Jagger dat hij met zijn danspasjes een “vrouwelijke macho” is:

“Wat dat is, een vrouwelijke macho, zie je het best als Mick danst. Dat doet hij als een meisje, heupwiegend, wiebelend, zijn hals gebogen en zijn hand in zijn zij. Een man die sexy met een andere man kan dansen. Hij deed het vaak, bijvoorbeeld met Billy Preston. Met zijn gezicht dichtbij dat van zijn partner, bumpt hij heen en weer met zijn heupen tegen diens heupen. Katachtig als een griet, agressief als een kerel. Hij vervult voor vrouwen het ideaalbeeld: hij is een man en hij is als ikzelf.”

Niet iedereen is gecharmeerd van Jaggers “arms swinging, knees bending, head bobbing”. Het ritmisch gevoel (of vermogen, wat je wil) van Mick blijft nog altijd velen verbazen:

In deze video legt een man via een omweg vol verhalen uit hoe je de moves van Jagger het beste kunt interpreteren:

De meest recente videoclip waarin de danspassen van Jagger geëtaleerd worden is misschien wel in het nummer ‘Moves Like Jagger’ van de Amerikaanse popband Maroon 5, waarin zangeres Christina Aguilera ook een mopje mee mag zingen. Het concept voor de video was om de ‘iconische’ dansmoves van Jagger vast te leggen:

Mick, gefeliciteerd. Vooruit, nog ééntje dan:

    • Judith Laanen