Geen vluchten van en naar Tunesië door staking na moord op politicus

Een demonstrant houdt een poster met daarop een foto van oppositieleider Mohammed Brahmi omhoog Foto Reuters/ Anis Mili

Er zijn vandaag geen vluchten van en naar Tunesië mogelijk. Het vliegveld in de hoofdstad geeft gehoor aan de oproep van de grootste vakbond in het land om te staken naar aanleiding van de moord op oppositieleider Mohammed Brahmi, schrijft persbureau Reuters. Brahmi werd gisteren voor zijn huis door twee mannen op motoren doodgeschoten.

De grootschalige staking treft ook de regering, het openbaar vervoer en winkels. Dit biedt de mogelijkheid tot grote protesten. Na de moord op Brahmi braken die al uit. Demonstranten gingen de straat op om hun woede te uiten over de regering, geleid door de islamitische Ennahda-partij. De partij wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op Brahmi, de tweede dit jaar op een oppositieleider, omdat zij volgens de demonstranten moslimextremisten niet hard aanpakt.

De partij zelf ontkent elke betrokkenheid bij de moord. Rachid Ghannouchi, leider van Ennahda, zei in een reactie gechoqueerd te zijn.

Ook protesten in plaats waar Arabische Lente begon

De protesten vonden plaats in Tunis, onder andere voor het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar ook in Sidi Bouzid. In die plaats werd Brahmi geboren en het was tegelijkertijd de plek waar de Arabische Lente eind 2010 begon.

De demonstranten zijn de huidige regering al langere tijd beu. Ze krijgt geen vat op de slechte economie, de toenemende onrust onder de bevolking en een opkomende extremistische islamitische beweging. Sinds de afzetting van dictator Zine El Abidine Ben Ali in januari 2011 heeft het land moeite om te gaan met de democratie.

Eerdere moord op oppositieleider stortte land in crisis

Vijf maanden geleden werd in een soortgelijk geval de linkse oppositieleider Chokri Belaïd doodgeschoten. Op zijn dood volgde ook grote protesten en de moord stortte het land in een politieke crisis. Het leidde tot het aftreden van de toenmalig premier. Vrees is dat het land opnieuw in een politieke crisis zal belanden.

    • Frank Huiskamp