Doorstart Free Record Shop voor 150.000 euro

Investeringsmaatschappij ProCures en Free Record Shop-oprichter Hans Breukhoven hebben voor de doorstart van Free Record Shop slechts 150.000 euro betaald.

De Game Mania-winkels van Free Record Shop leverden meer op: het drietal dat de keten ruim twintig jaar oprichtte, betaalde 4,5 miljoen euro om deze weer in handen te krijgen. Dat schrijven de curatoren in hun tweede faillissementsverslag.

Eind mei werd Free Record Shop, in 1971 in Schiedam opgericht, failliet verklaard. De keten was de afgelopen jaren in financiële problemen geraakt, tussen 2009 en 2012 zag het bedrijf zijn omzet teruglopen van 360 miljoen tot 260 miljoen euro. De platenbranche verliest al jaren omzet doordat consumenten muziek via internet downloaden en de concurrentie van webwinkels.

Zes weken na het faillissement van Free Record Shop was er een akkoord over de doorstart met de Bussumse investeringsmaatschappij ProCures, die eerder al boekhandels Selexyz en De Slegte overnam, en Breukhoven. Zij nemen dertig tot veertig Nederlandse en circa 75 Belgische en Luxemburgse filialen over. De overige filialen worden niet meer levensvatbaar geacht. ProCures en Breukhoven hebben zich onder meer verplicht tot het doorbetalen van salarissen van de medewerkers.

In de zes weken tussen het faillissement en het akkoord bleven er van de 141 Free Record Shops tientallen filialen open. Hierdoor, schrijven de curatoren, „is een niet onaanzienlijk deel van de voorraad omgezet in geldmiddelen”. Het leverde 3,15 miljoen euro op. In totaal hebben de curatoren tot nu toe 7,8 miljoen euro uit de boedel van de failliete muziekwinkelketen kunnen halen, zo valt te lezen in het verslag.

De boedel zal maximaal 10 tot 12 miljoen euro opleveren, verwachten de curatoren. De totale schuld van Free Record Shop bedraagt naar schatting 18 tot 20 miljoen euro, maar nog niet alle schuldeisers hebben een vordering ingediend.

Game Mania is na jaren onderdeel van Free Record Shop te zijn geweest nu weer zelfstandig. Peter Bergmans, Benny Cockx en Etienne Delrue, die de keten in 1992 oprichtten en nu hebben teruggekocht, nemen alle 39 Belgische filialen over. In Nederland sluiten zij dertien van de 54 winkels. Daarmee vervallen volgens de curatoren 36 van de 174 arbeidsplaatsen.