Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Dodental treinramp Spanje naar beneden bijgesteld: 78

Kaarsen op de plek waar eergisteren een trein crashte.
Kaarsen op de plek waar eergisteren een trein crashte. Foto Reuters / Miguel Vidal

De Spaanse autoriteiten hebben het dodental van de treinramp in Santiago de Compostela naar beneden bijgesteld. Nader onderzoek van een deel van de menselijke resten die uit de verwrongen wagons zijn geborgen leidde tot de conclusie dat niet tachtig, maar 78 mensen bij de ramp zijn omgekomen.

Tot dusverre zijn 72 slachtoffers met zekerheid geïdentificeerd. Van zes slachtoffers is dat nog niet het geval. Forensisch deskundigen zijn druk doende de juiste lichaamsdelen met elkaar te matchen. In het ziekenhuis liggen nog 35 zwaargewonden.

De deskundigen die onderzoek doen naar de oorzaak van de treinramp in Santiago de Compostela hebben vandaag ook de ‘zwarte dozen’ van de verongelukte trein veiliggesteld. Onderzocht wordt onder andere waarom de machinist 190 kilometer per uur reed, in plaats van de op dat deel van het traject toegestane 80 kilometer.

De machinist wordt gezien als mogelijke verdachte, zeiden de autoriteiten in Galicië. De machinist ligt in het ziekenhuis en is nog niet gehoord. Dat zal vrijdag ook nog niet gebeuren, zei een woordvoerster van justitie vrijdag. De machinist heeft wel toegegeven dat hij de gevaarlijke bocht veel te hard in ging.

Er wordt ook onderzoek gedaan naar mogelijke fouten in de beveiligingsapparatuur.