Buitenlandse expat wil Nederlands spreken

Ze beginnen het gesprek vaak in hun beste Nederlands. Maar zodra de Nederlandse gesprekspartner een buitenlands accent opmerkt, schakelt hij over op een andere taal. Goedbedoeld, maar zo leren buitenlandse expats de taal nooit.

Het Haagse taalinstituut Direct Dutch is daarom deze zomer een campagne begonnen om aandacht te vragen voor de wens van veel expats Nederlands te spreken.

Directeur Ruud Hisgen: „Wij zeggen altijd tegen onze cursisten dat ze de opgedane taalkennis moeten oefenen op straat en in winkels. Maar daar worden ze vaak in het Engels aangesproken. Dat ontmoedigt hen Nederlands te spreken.”

Direct Dutch deelt buttons uit met de boodschap ‘Spreek Nederlands! Met Mij!’, die vooral winkel- en horecapersoneel moeten uitnodigen om Nederlands te spreken. Hisgen had aanvankelijk duizend buttons laten maken, maar wegens de grote vraag heeft hij vijftienhonderd bij besteld. „Het is echt een eyeopener voor Hagenaars dat expats Nederlands willen spreken.”

Volgens hem is Nederlands helemaal niet zo’n lastige taal als vaak wordt gedacht. „Na twee weken intensieve cursus beheers je de basis al.”

In de ‘internationale stad van vrede en recht’ Den Haag wonen ruim 35.000 expats. Zij zijn onder meer werkzaam bij de vele internationale instituten en ambassades in de stad.

Veel buitenlandse werknemers blijven een jaar of vier in Nederland, zegt Hisgen. „Na afloop vertellen ze vaak dat ze een leuke tijd hebben gehad, maar dat ze het jammer vinden dat ze nauwelijks Nederlanders hebben leren kennen. Als je de taal leert, krijgt je verblijf een andere dimensie. Je kan de krant lezen, radio luisteren en gesprekken op feestjes verstaan. Zo kan je buiten de eilandjes van expats komen.”