Boekarest is niet Boedapest. Laten we dit toch alsjeblieft eens leren

Voor de duidelijkheid
Voor de duidelijkheid Bewerkt screenshot via Google Maps

Het scheelt maar een paar letters, maar daarmee breek je de harten van een hoop meer mensen. Dat is ongeveer de ludieke insteek van een Roemeense reclamecampagne: de Roemeense hoofdstad Boekarest is níet, wij herhalen níet de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Of mensen dit toch eens goed willen begrijpen.

En dus heeft het chocolademerk ROM een site de wereld in gebracht: Bucharestnotbudapest.com. In een Engelstalige video wordt even haarfijn uitgelegd wat de bron van ergernis is. “The Buch and Bud might sound similar, but the pest is different from the rest.”

Maar er is meer. Zo is op de site een ware ‘Gallery of Mistakes’. Daarin wordt onder andere vermeld dat de Boedapest/Boekarest-verwarring “de nummer vijf topografische verwarring” is. Waar dat op gebaseerd is, is niet helemaal duidelijk. We googelden het, maar vonden niets. Maar we kunnen ons er wel iets bij voorstellen.

“Hello, Budapest!”

Belangrijker aan deze ‘galerij’: het is een eerbetoon aan de teleurstellende momenten dat de beide steden door elkaar werden gehaald. Zo was Lenny Kravitz voor een concert in Boekarest, zijn eerste ooit in de Roemeense hoofdstad. Hij was dus niet in Boedapest, althans niet die bewuste avond. Dat weerhield hem er niet van de 17.000 fans te begroeten met een boodschap gericht op Hongaren. Sowieso zijn artiesten vaak de schuldigen: Metallica, Whitesnake, Morcheeba, Iron Maiden. Allemaal maakten ze de oh zo gehate fout.

Koop vooral niet het verkeerde ticket

Pijnlijker was het geval van de 400 Spaanse voetbalsupporters van Athletic Bilbao. Hun club speelde vorig jaar de Europa League-finale in Boekarest. Je voelt hem al aankomen, daar kwamen ze niet terecht. Ze hadden namelijk allemaal tickets naar Boedapest geboekt. En dat terwijl op de tickets voor de wedstrijd keurig stond dat de wedstrijd in Boekarest werd gespeeld.

“Sorry, ik bedoelde die andere”

We zochten even op het internet naar wat kleiner verwarringsleed:Een handige extensie voor je browser

Wellicht het grappigste van de site is dat hij je de optie biedt een plug-in te installeren voor je internetbrowser. Zo hoopt ROM dat als mensen maar genoeg worden geconfronteerd met de verschillen, ze de steden nooit meer door elkaar halen. Het werkt niet met de Nederlandse schrijfwijze van de stad, maar wat krijgen we als we zoeken op “Bucharest”?


Het kan pijnlijker

Dit is natuurlijk niet meer dan een onschuldige campagne gestoeld op een flinke dosis vaderlandsliefde. Het wordt alleen wat pijnlijker als zelfs een ambassadeur duidelijk moet maken dat mensen twee plekken door elkaar halen. Dit gebeurde in de nasleep van de bombardementen in Boston. Op het internet haalde een flink aantal mensen “Czech Republic” door elkaar met “Chechnya”. De daders groeiden in Tsjetsjenië op, niet in Tsjechië.