Bijbanen rechters beperkt

Rechters moeten geen betaalde cursussen meer geven aan advocatenkantoren. Dat staat in een voorstel van de Raad voor de Rechtspraak, de overkoepelende organisatie van rechters. Het voorstel wordt dit najaar besproken met de voorzitters van de rechtbanken en gerechtshoven. Dat bevestigt een woordvoerder van de Raad.

Rechters mogen betaalde bijbanen hebben, mits ze die melden. „Het is niet de bedoeling te verbieden dat rechters cursussen geven aan groepen juristen of advocaten van verschillende kantoren”, zegt de woordvoerder van de Raad. Maar als rechters zich door één kantoor laten inhuren, „zou dat de schijn kunnen wekken dat rechters een speciale relatie hebben met dat kantoor”. De raad zegt met het voorstel te reageren op een „langer lopende discussie”.

De regels voor nevenfuncties van rechters worden steeds verder aangescherpt. Dit voorjaar zei minister Opstelten in de Kamer in een debat over over rechterlijke bijbanen: „Er mogen geen feiten of omstandigheden zijn die, ongeacht de persoonlijke instelling van de rechter, twijfel wekken over de vraag of de rechter onpartijdig is.” Onderzoek van Nieuwsuur en het Financieele dagblad liet eerder zien dat rechters niet al hun nevenfuncties meldden: 50 rechters of rechterlijke bestuurders bleken bijbanen niet te hebben gemeld.