Bewijs vernietigd na olieramp in VS

Het Amerikaanse Halliburton, technische dienstverlener in de olie-industrie, heeft bekend bewijsmateriaal te hebben vernietigd over de ramp in de Golf van Mexico in 2010.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren bekendgemaakt. Halliburton betaalt voor deze overtreding een standaardboete van 200.000 dollar (ruim 140.000 euro). In ruil voor de bekentenis ziet justitie af van verdere strafrechtelijke vervolging (met een proeftijd van drie jaar). De rechter moet deze schikking nog goedkeuren.

Daarnaast doet het oliebedrijf een „vrijwillige” gift van 55 miljoen dollar aan de nationale natuurbescherming (National Fish and Wildlife Foundation). De ramp met het boorplatform Deepwater Horizon kostte aan elf mensen het leven en leidde tot de grootste olievervuiling ooit in het gebied.

Bij het platform dat in het voorjaar van 2010 ontplofte waren drie bedrijven betrokken. Het Britse olieconcern BP huurde het platform , waar olie van grote diepte naar boven werd gebracht, van Transocean. Halliburton legde het betonnen omhulsel aan van de olieput bij het platform.

Het vernietigde bewijsmateriaal gaat over de verstevigingselementen in pijp die de put op zijn plaats moeten houden. Op aandringen van BP waren er daarvan slechts zes geplaatst, terwijl Halliburton had aangedrongen op 21 stuks.

Na het ongeluk liet Halliburton uit daarom eigen beweging driedimensionale computersimulaties uitvoeren. Daaruit zou zijn gebleken dat het aantal geen verschil maakte. Dit materiaal is vervolgens gewist, wat volgens justitie neerkomt op het vernietigen van bewijsmateriaal.

BP had Halliburton in 2011 aangeklaagd, omdat de tests „verdwenen” waren, iets wat door BP als „op zijn minst zeer verdacht” werd genoemd.

Halliburton, BP en Transocean zijn ook aangeklaagd door de federale overheid in een civiele procedure die nog loopt. BP en Transocean hebben eerder ook schuld bekend met betrekking tot andere aspecten van de ramp. Zij hebben inmiddels respectievelijk 1,2 miljard dollar en 400 miljoen dollar aan schadevergoedingen betaald. Dat bedrag kan in de civiele zaken nog aanzienlijk oplopen. Halliburton heeft al aangegeven ook hier te willen schikken. (AP, Reuters)