Belangrijkste schaatsstadion komt in Almere

Het belangrijkste schaatsstadion van Nederland komt in Almere. Dat hebben schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF vandaag bekendgemaakt. Icedome Almere kreeg de voorlopige gunning, ten koste van Thialf Heerenveen en TranSportium Zoetermeer. Icedome mag in de periode 2016-2026 elk seizoen de belangrijkste internationale schaatswedstrijd organiseren die aan Nederland wordt toegekend. Ook wordt Icedome dé trainingsaccommodatie voor topschaatsen.

Het Almeerse consortium is „verheugd” met het besluit, zegt een woordvoerder. „We gaan graag in goed overleg met KNSB verder met de uitwerking van onze plannen.”

De keuze voor Almere komt niet onverwacht. In mei lekte het vertrouwelijk rapport uit van een adviescommissie van KNSB en NOC*NSF. De commissie bleek de plannen voor Icedome als de beste te bestempelen. Over die keuze ontstond Friese en nationale ophef: waarom niet Thialf? Vervolgens besloten de besturen van KNSB en NOC*NSF om eerst een extra financieel onderzoek te doen. Ze waren niet gerust waren op de financiële onderbouwing van het Almeerse plan. Daarom stelden bond en koepel hun eindoordeel uit tot september. Almere noemde dat uitstel onrechtmatig en stapte naar de rechter. Die gaf Almere vorige week gelijk, en verplichtte KNSB en NOC*NSF om deze week een besluit te nemen.

Er restte bond en koepel dus weinig anders dan het volgen van het advies van de eigen beoordelingscommissie, zegt voorzitter van de KNSB Doekle Terpstra nu. „Maar we hadden liever eerst dat aanvullende financieel onderzoek gedaan.”

De keuze voor Icedome Almere is een hard gelag voor Thialf, aanvankelijk de favoriet van de drie kandidaten. In ‘schaatsmekka’ Thialf vinden al decennialang EK’s en WK’s allroundschaatsen plaats. Maar directeur Eelco Derks van Thialf blijft strijdbaar. „Dit is een gedwongen keuze van de KNSB. Ze moesten van de rechter een besluit nemen, terwijl ze een nadere financiële onderbouwing van Almere wilden. Maar de wedstrijd is nog lang niet gespeeld. Dit is pas ronde een.” Derks gaat bezwaar maken tegen het besluit, en overweegt in beroep te gaan tegen het vonnis van de rechter.

Ook het Zoetermeerse consortium ziet de keuze voor Almere als een „door de rechter opgelegd besluit”. „Ik bespeur weinig enthousiasme bij de KNSB”, zegt een woordvoerder. Zoetermeer gaat in beroep tegen het besluit van bond en koepel. Toch lijken de kansen voor Heerenveen en Zoetermeer verkeken. KNSB-voorzitter Terpstra: „We hebben gekozen voor Almere.”