Morsi beschuldigd van moord en samenzweren met Hamas

Maleisische islamisten houden posters omhoog met de afbeelding van Morsi
Maleisische islamisten houden posters omhoog met de afbeelding van Morsi Foto AFP/ Mohd Rasfan

De afgezette Egyptische president Mohammed Morsi wordt onder andere beschuldigd van de dood van militairen en het samenzweren met en spioneren voor de radicale Palestijnse beweging Hamas. Morsi wordt in het kader van het onderzoek nog ten minste vijftien dagen formeel vastgehouden.

Vandaag, op de dag van aangekondigde massaprotesten van voor- en tegenstanders, maakte de openbaar aanklager voor het eerst bekend waarvan Morsi wordt beschuldigd.

Hulp gevraagd van Hamas bij ontsnappen uit gevangenis

Morsi zou contact hebben gehad met Hamas en om hulp hebben gevraagd bij zijn ontsnapping en die van vele andere leden van de Moslimbroederschap uit de gevangenis in 2011.

In Egyptische media verschenen al berichten dat de Broederschap samen zou hebben gewerkt met Hamas en militanten van Hezbollah in Libanon. De Broederschap verklaart op haar beurt dat ze slechts hulp heeft gehad van de lokale bevolking, niet van buitenlanders.

Morsi wordt sinds zijn afzetting begin juli al onder het mom van huisarrest op een onbekende plek vastgehouden door het leger, maar wordt in ieder geval vanaf nu nog vijftien dagen formeel vastgehouden. Volgens onze Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants is het te verwachten dat Morsi nog wel langer zal vastzitten:

“Deze aantijgingen zijn niet mals. Ze zongen al enige tijd rond, maar dat ze nu voor de eerste keer ook benoemd zijn, is buitengewoon interessant. Het is geen toeval dat ze ook juist vandaag, op de dag van de aangekondigde protesten, naar buiten komen.”

Broederschap: terugkeer naar het regime van Mubarak

De “belachelijke” aanklachten tegen Morsi reflecteren een terugkeer van het oude regime van Hosni Mubarak, zei woordvoerder Gehad al-Haddad tegen persbureau AFP:

“Het klinkt als wraak van het oude regime, wat het laat lijken op een terugkeer daarnaar.”

Hamas heeft de opsluiting veroordeeld, zo meldt persbureau AFP.

Protesten vandaag onder hoogspanning

Eergisteren riep legerleider Abdul Fattah al-Sisi de bevolking op hem “het mandaat” te geven om het “geweld en terrorisme” het hoofd te bieden. Sinds de afzetting van Morsi begin juli zijn voor- en tegenstanders massaal de straat op gegaan. Daarbij zijn al tegen de 200 mensen, voornamelijk aanhangers van Morsi, om het leven gekomen. Het mandaat zou de bevolking kunnen geven door vandaag de straat op te gaan, precies op dezelfde dag dat voorstanders van Morsi, die willen dat hij in ere wordt hersteld, dat ook gaan doen.

Volgens onze correspondent Gert van Langendonck is er een kans dat de massale demonstraties van vandaag helemaal uit de hand lopen, zo schreef hij gisteren in NRC Handelsblad:

“Er is een rooskleurige interpretatie mogelijk. Sisi wil de Moslimbroederschap juist een laatste kans geven om de straat op te geven in ruil voor deelname aan de nationale verzoening die gisteren – zonder de fundamentalisten – van start ging.

Maar het is een gevaarlijk spel. Morsi’s aanhangers hadden allang aangekondigd dat zij morgen opnieuw massaal zullen betogen. Vrijdag is het de 17de dag van de ramadan, de herdenking van de slag van Badr, toen de profeet Mohammed met de hulp van duizenden engelen een veel grotere vijand versloeg.

Onder de aanhangers van Morsi zoemt rond dat bij de moskee in Nasr City al de engel Gabriel is gesignaleerd. De kans op een confrontatie is groot, en het leger is er de afgelopen weken niet in geslaagd geweld te voorkomen. De Moslimbroederschap zei gisteren dat Sisi aanstuurt op een burgeroorlog.”

Van Langendonck benadrukt dat Sisi geen mandaat nodig heeft als hij slechts het “geweld en terrorisme” de kop in wil drukken, omdat dat al bij wet verboden is. Maar om met geweld een einde te maken aan de protesten van pro-Morsi-demonstranten wel:

“In die analyse moet de betoging van morgen het leger een dekmantel geven voor een mogelijk bloedbad.”

Volg in aanloop naar en gedurende de protesten het liveblog van nieuwszender Al Jazeera.