1-0 voor Yellen in race om Fedfunctie

Wie volgt Ben Bernanke op als voorzitter van de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken? Het zorgt al maanden voor onrust op de financiële markten en in de politiek wordt volop gespeculeerd over een opvolger.

Twee kandidaten zijn favoriet: Janet Yellen en Lawrence (Larry) Summers. De strijd lijkt inmiddels in het voordeel van de eerste uit te pakken.

Een derde van de Democratische leden van de Amerikaanse Senaat heeft een brief ondertekend waarin zij hun steun uitspreken voor Yellen. Een meerderheid in de Senaat is noodzakelijk om de nominatie van de nieuwe Fed-voorzitter door president Obama te doen slagen.

Yellen (66) werkt sinds de jaren zeventig voor de Fed. Ze is altijd goed op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke macro-economische inzichten en zou die kennis in vergaderingen met grote overtuigingskracht voor het voetlicht brengen.

Senator Dianne Feinstein van Californië beschrijft Yellen in The Wall Street Journal als een „uitstekende kandidaat” die haar geschiktheid „heeft bewezen”.

De brief is een tegenvaller voor Summers (58). De vooraanstaand econoom heeft al een behoorlijke carrière achter zich. Zo was hij eerder minister van Financiën onder president Clinton, al op zijn 28ste hoogleraar aan Harvard en adviseur van de toenmalige presidentskandidaten Barack Obama en Hillary Clinton. Over zijn economische kennis dus geen twijfel.

Maar de senatoren die zich nu uitspreken voor Yellen twijfelen aan Summers ideeën over financiële regulatie. En de Senaat zou hem wel eens stevig kunnen ondervragen over zijn rol in het versoepelen van de financiële regelgeving onder president Clinton in de jaren negentig.

Summers is ook een man van controverses. Zo suggereerde hij, toen hij Harvard leidde, volgens critici dat vrouwen niet geschikt zijn voor topfuncties in de exacte wetenschappen.