Zij verschillen meer dan een konijn en iPad

In Irak trouwde een 92-jarige man met een meisje van 22. De Irakezen hebben niet zoveel respect voor de tijd, meent Rodaan al Galidi.

Van de volkeren die ik ken, zijn de Nederlanders het eerlijkst met de tijd. Ze respecteren het soms meer dan zichzelf. Je moet bij de Nederlanders de tijd niet beledigen. Als je met een minuut zou praten, zal ze zeggen dat ze in Nederland het meest wordt gewaardeerd als minuut. Als je vijf minuten te laat bent voor een afspraak, zal je vriend het niet leuk vinden, want hij wil die vijf minuten niet beledigen.

Ik had een studentenkamertje in onderhuur. Studenten hebben hun eigen manier om de taal uit te leggen, beter dan wat je in de beste universiteiten kunt vinden. Tijdens een verjaardagsfeestje in ons studentenhuis op een zomeravond vroeg ik huisgenoot Daan de betekenis van het woord clitoris, waar ik net daarvoor iemand over had horen praten. „Je kent het”, zei hij, maar toen ik zei van niet, ging hij naar de keuken en kwam terug met twee wortels en een druif. Hij legde de twee wortels op het gras van ons achtertuintje met bovenaan in het midden de druif.

„Kijk, die twee wortels zijn de lippen van de kut en dit, hierboven, is de clitoris. De echte clitoris is nog gezonder dan deze.” De uitleg was zo duidelijk dat ik me niet meer herinner wie jarig was of wie er op het feestje waren, maar ik weet wel dat er zeker wortels en druiven aanwezig waren.

Op een dag vroeg ik Bianca wat ‘rijpe vrouw’ betekent. Ze zei dat je vrouwen hebt die je kunt plukken en meteen kunt eten, zelfs zonder ze te wassen. Ik begreep het niet helemaal, zij legde verder uit. „Vrouwen zijn net als fruit, eerst zuur, ze hebben tijd nodig om te rijpen en dan zijn ze niet leuk. Maar ze worden langzaam steeds rijper. Eerst zijn ze alleen lekker als scharrel en niet als partner. Daarna zijn ze rijp, het beste moment om ze te plukken. Maar die rijpe zijn er ook in veel soorten, de net rijpe zijn het lekkerst en van de hele rijpe maak je jam. Met de overrijpe kun je beter alleen ouwehoeren. Als laatste worden vrouwen droog, dan moet je er niets meer mee doen.” Aan deze uitleg van Bianca moest ik denken toen ik las over een Iraakse man van 92 die vorige week in het huwelijksbootje stapte met een meisje van 22.

Mussali Mohammed al-Mudjamaie, 92, boer uit het dorp Gubban, nabij Samarra, trouwde met Muna Muchlif al-Jubari van 22. Hun bruiloft werd breed uitgemeten in de Arabische media. Vaak als een wonder, maar ik las het als een donder. De man had uit zijn eerste huwelijk zestien kinderen. Zijn vrouw was drie jaar geleden overleden, daarna wilde hij een nieuwe vrouw. Hij vond haar, maar daarop volgde een voor hem vast moeilijke tijd, want de huwelijksdatum werd elke keer uitgesteld. De man had haast, want ja, hoelang kun je nog van je vrouw genieten als je 92 bent? Twee van zijn kleinzoons, een van zestien en een van zeventien, wilden op dezelfde dag trouwen. Ook voor hen moest alles geregeld worden en toen dat was gebeurd, volgde de lange ceremonie van vier uur. Vele mensen woonden het prachtige feest bij.

Was zij blij met de bruiloft?

Ik las er veel over in het nieuws, maar wat ik jammer vind, is dat ik van alles over de man las, maar niets over het meisje kon vinden. Was zij blij met haar bruiloft? Was ze verliefd op die man? Hoe had ze hem ontmoet? Heeft ze hem goed leren kennen voordat ze het ja-woord gaf? Was ze geïnteresseerd in mummies? Op zulke vragen zul je nooit een antwoord krijgen. Ik vroeg me af wat ze in die man zag, want hij was over-, over-, overdroog, als ik de logica van het studentenhuis gebruik.

Wat mij heel even troostte, was dat ik een Nederlander van 48 ken die een relatie heeft met een meisje van 24, maar dat verschil blijft 24 jaar en niet twee generaties. Stel je voor: een auto van 22 jaar oud moet samen met een auto van 92 jaar oud van Amsterdam naar Antwerpen rijden, over de snelweg. Hoe moeilijk voor de oude auto om sneller te rijden en hoe lastig voor de nieuwe om langzaam te gaan. Hoe vaak moet de ANWB worden gebeld voor de oude auto? Zeker zelfs voor auto’s onmogelijk, hoe moet dat dan zijn voor mensen? Sjongejonge. Het verschil tussen die oude man en het meisje was zeker groter dan het verschil tussen een konijn en een iPad.

Na dit huwelijk in Irak weet ik zeker dat niet Italië, maar Irak het goede land is voor Berlusconi. Daar kun je, zo blijkt, met een meisje van zeventien iets hebben, en in plaats van naar de rechtbank, word je dan naar een mooi feest gestuurd.

Jammer genoeg hebben we in Irak niet zo veel respect voor de tijd als de Nederlanders. Met een beetje respect voor de tijd was dat meisje nooit met zo’n oude man getrouwd, dat weet ik zeker.