Zeker 78 doden bij treinramp in Spanje

Gewonden worden weggeleid van de plek voor Santiago de Compostela waar de semi-hogesnelheidstrein ontspoorde. Foto Reuters

Zeker 78 mensen zijn omgekomen toen gisteravond een semi-hogesnelheidstrein ontspoorde even buiten de Noord-Spaanse stad Santiago de Compostela, met 222 personen aan boord. Ten minste 140 mensen raakten gewond.

Officieel is de oorzaak van de ontsporing nog niet bekend, maar veel duidt er op dat de trein veel te hard reed. De machinist zou met ruim 180 kilometer per uur een bocht zijn ingereden waar als maximumsnelheid 80 kilometer geldt. Volgens Spaanse media zou hij in radioverkeer direct na het ongeluk meteen al hebben erkend dat hij niet voldoende afremde.

Het dodelijkste treinongeluk in de Spaanse geschiedenis vond plaats bij Angrois, een buitenwijk van Santiago, op nog geen vier kilometer van het station. De trein liep in de scherpe bocht uit de rails. Ooggetuigen spraken van „een torpedo van stof en geluid” en van „danteske taferelen”. Een aanslag wordt uitgesloten.

Een van de middelste wagons werd gelanceerd en kwam op een weg langs het spoor vijf meter hoger terecht. Hier overleefde nagenoeg niemand. Ook in het een-na-laatste treinstel, dat volledig werd samengedrukt door het gewicht van de achterste locomotief, zouden alle passagiers omgekomen zijn.

Reddingswerkers waren vanochtend nog bezig om doden uit de treinstellen te halen. Premier Rajoy reisde meteen naar het gebied en zei vanmorgen: „Ik kan alleen maar mijn diepste medeleven betuigen, als Spanjaard en als Galiciër.”

De festiviteiten die vandaag zouden plaatsvinden in de pelgrimsstad wegens de feestdag voor Sint Jacob, beschermheilige van Santiago, zijn afgelast. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag waren er geen Nederlanders aan boord van de trein.

    • Merijn de Waal