Werkloosheid in Spanje gedaald - ‘nog steeds dramatisch cijfer’

De Spaande politie verwijdert leden van het Platform Hypotheekslachtoffers, die proberen om de uitzetting van een gezin tegen te houden. Het gezin, beide oude werkloos en kinderen van 7 en 10 jaar oud, bewoonde tot op dat moment een leegstaand appartement zonder huur te betalen. Foto AP / Andres Kudacki

De werkloosheid in Spanje is het afgelopen kwartaal gedaald tot 26,26 procent. Dat meldt het Spaanse Bureau voor de Statistiek vandaag. Het noodlijdende land verkeert al bijna vier jaar in een recessie.

Het werkloosheidspercentage bereikte in het eerste kwartaal een record van 27,16 procent. In het tweede kwartaal van dit jaar daalde het aantal werklozen met 225,200 van april tot juni tot 5,9 miljoen, schrijft persbureau AP. Op zich een goed teken, zegt onze correspondent Merijn de Waal, maar er zijn wel een aantal kanttekeningen:

“Het werkloosheidspercentage daalt altijd in de zomer. Dit keer is het wel harder gedaald dan in de voorgaande zomers. Dat is op zich een positief signaal. Maar het is nog steeds en behoorlijk dramatisch cijfer. Dit land is nog lang niet uit de put.”

Vooral tijdelijke contracten

Het is vooral seizoensgebonden werk wat nu wordt gedaan, zegt De Waal. De regering heeft hervormingen doorgevoerd op de arbeidsmarkt zodat het voor werkgevers minder risicovol is om mensen aan te nemen - ze kunnen er ook weer vanaf. Het is dus makkelijker aan werk komen, maar het zijn vooral tijdelijke contracten. Daardoor kan het werkloosheidscijfer na de zomer weer toenemen.

De Spaanse Bank maakte onlangs bekend dat de economie het tweede kwartaal wederom kromp, maar minder dan het kwartaal ervoor. De bank voorspelde dat de economie misschien wel zou kunnen groeien in het derde kwartaal.

    • Mirjam Remie