Twaalf relschoppers Haren veroordeeld in hoger beroep

Yolo. In Haren braken vorig jaar september rellen uit nadat duizenden mensen naar de gemeente waren gekomen vanwege een op Facebook aangekondigd verjaardagsfeestje.
Yolo. In Haren braken vorig jaar september rellen uit nadat duizenden mensen naar de gemeente waren gekomen vanwege een op Facebook aangekondigd verjaardagsfeestje. Foto ANP

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft in hoger beroep twaalf relschoppers die betrokken waren bij de Project X-rellen in Haren veroordeeld tot gevangenisstraffen en werkstraffen. Twee verdachten die door de rechtbank in Groningen waren veroordeeld, werden in het hoger beroep vrijgesproken.

Twitter avatar OM_hogerberoep OM hoger beroep Leeuwarden, Hof veroordeelt 12 verdachten voor betrokkenheid bij rellen #ProjectX #Haren. Storting #Schadefonds in alle zaken toegewezen.

Drie van de zeventien zaken in hoger beroep werden uitgesteld wegens ziekte. Naast de opgelegde straf moeten alle veroordeelden ook een storting doen in een schadefonds voor gedupeerde inwoners.

Bij het uit de hand gelopen ‘Facebookfeest” werden vorig jaar 108 mensen aangehouden. De meesten verdachten waren tussen de 18 en 25 jaar, iets meer dan een kwart was minderjarig. Het merendeel is eerder in aanraking geweest met de politie, maar niet voor iets ernstigs.

De totale kosten gemaakt rond de rellen bedroegen 843.000 euro, los van de kosten voor andere aangekondigde project X-feesten, zo bleek uit het rapport van de commissie-Cohen.

Bekijk de In Beeld die we vorig jaar maakten