Turkse krant zet ombudsman af

De Turkse krant Sabah heeft zijn ombudsman, Yavuz Baydar, ontslagen nadat eerst enkele columns van hem waren geweigerd.

Een column van Baydar waarin hij de berichtgeving over de rellen op het Taksimplein kritiseerde, werd eind juni geweigerd door de leiding van de krant. In plaats daarvan publiceerde hij in zijn rubriek enkele kritische lezersbrieven. De hoofdredacteur van Sabah reageerde met een stuk waarin hij Baydar hekelde.

Een volgende column van Baydar, over de verhouding tussen hoofdredacteur en ombudsman, werd eveneens geweigerd. Dinsdag volgde zijn formele ontslag door de krant.

Tijdens een recent bezoek aan de VS publiceerde Baydar in The New York Times een opiniestuk over de verstrengeling van overheid en media in Turkije, onder de kop Mediabazen ondermijnen de democratie in Turkije.

Baydar (1956) was eerder ombudsman van Milliyet en schrijft ook voor de Engelstalige Today’s Zaman. Hij is een pleitbezorger van persvrijheid in Turkije en kreeg ook kritiek om zijn eigen politieke opstelling. Onlangs bezocht hij Nederland voor een debat over de Turkse media.

De internationale Organisatie voor Nieuwsombudsmannen ONO heeft het ontslag van Baydar veroordeeld. Baydar was van 2003-2004 voorzitter van de organisatie.

Sabah (‘De ochtend’), met een oplage van ongeveer 300.000 exemplaren, werd in 2007 overgenomen door Calik Holding, dat wordt geleid door de schoonzoon van premier Erdogan. De liberale krant geldt sindsdien als regeringsgezind.