Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Topman Eneco: energiebedrijven extra kwetsbaar door privatisering

Het hoofdkantoor van energieleverancier Eneco in Rotterdam.
Het hoofdkantoor van energieleverancier Eneco in Rotterdam. Foto ANP/ Lex van Lieshout

De privatisering van de Nederlandse nutsbedrijven is haar doel voorbijgeschoten. Volgens bestuursvoorzitter Jeroen de Haas van energiebedrijf Eneco staan de problemen bij Nuon niet op zichzelf. Volgens De Haas zijn energiebedrijven extra kwetsbaar geworden door de gedwongen splitsing in productiebedrijven die verkocht zijn en netwerken die de overheid bezit.

In een interview met NRC Handelsblad roept De Haas de overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen en te voorkomen dat Nederlandse elektriciteitsbedrijven “speelbal worden van investeerders”. Daarmee zouden de betaalbaarheid, leveringszekerheid en duurzaamheid van de energievoorziening in gevaar kunnen komen.

De overheid moet op haar schreden terugkeren en voorwaarden scheppen om productiebedrijven en netwerken weer bij elkaar te brengen, onder eigen Nederlands bestuur, aldus De Haas.

Nuon door Zweedse Vattenfall te koop gezet

Nuon is door het Zweedse energiebedrijf Vattenfall te koop gezet. Bestuursvoorzitter Øystein Løseth verklaarde gisteren dat het bedrijf op zoek is naar partijen om de risico’s te delen. Eerder deze week maakte Vattenfall bekend dat het opnieuw fors moet afschrijven op Nuon, dat het in 2009 voor 10 miljard overnam. In totaal heeft Vattenfall al bijna de helft van dat bedrag zien verdampen door “tegenvallende marktomstandigheden”.

Vattenfall wordt per 2014 opgesplitst in een Scandinavisch deel en een Europees deel. Voor dat laatste deel gaat het Zweedse staatsbedrijf op zoek naar investeerders en mogelijk, op termijn, kopers.