Syrië: nu meer dan honderdduizend doden

Vluchtelingenkamp Zaatari, vlakbij de grens tussen Syrië en Jordanië. Naar schatting verblijven er nu 115.000 mensen. Foto AFP / Mandel Ngan

Sinds maart 2011, toen de opstand in Syrië begon, zijn zeker 100.000 mensen in Syrië gedood. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties vandaag gezegd. Hij zei dat het noodzakelijk is om een politieke oplossing te vinden en het conflict te beëindigen.

Redacteur Carolien Roelants stelt dat dit cijfer eerder een onderschatting dan een overschatting is van het aantal doden.

“Onlangs maakte de Verenigde Naties bekend dat het aantal doden op 93.000 stond. Dat getal was gebaseerd op verschillende bronnen, waaronder de Syrische regering en met de oppositie verbonden groepen zoals het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen. Daarbij zijn alleen doden meegeteld van wie de naam, datum en plaats van sterven bekend waren, zodat er geen mensen dubbel werden geteld.

Of ze nu opnieuw namenlijsten hebben vergeleken of dat het een doorberekening is op basis van het aantal doden per week is onduidelijk. Maar een overschatting is dit getal dus niet, eerder een onderschatting. Er kan namelijk niet op alle plekken worden geteld, bijvoorbeeld doordat er zo hard gevochten wordt.”

Zesduizend vluchtelingen per dag

Vorige week maakte de Hoge Commissaris voor vluchtelingen van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, bekend dat er elke dag ongeveer 6.000 Syriërs het land uit vluchten, een gemiddelde dat ongekend is sinds de genocide in Rwanda, bijna 20 jaar geleden. Hij noemde het cijfer “angstaanjagend”.

Bij de VN hebben zich nu 1,8 miljoen Syrische vluchtelingen geregistreerd, van wie tweederde deel dit jaar is gevlucht. Er zijn echter veel meer Syrische vluchtelingen in met name Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte, want lang niet iedereen meldt zich bij de VN aan. Daarnaast zijn inmiddels 4,2 miljoen mensen ontheemd geraakt.

    • Lex Boon