Opinie

Stéphanie Versteeg Bob Marley

Een paar maanden geleden mocht ik een lang weekend vertoeven op een klein paradijselijk eilandje in het Caribisch gebied. Ik spendeerde mijn uurtjes met een boek in een kleurrijke hangmat, nam af en toe een duik in het helderblauwe water en elke avond stond er versgevangen kreeft op het menu. Op dag drie was ik uitgeschommeld en verliet ik tijdelijk mijn hangmat voor een snorkeltrip in de omgeving. Ik klom aan boord van de zeilboot van een forse rastaman met de naam Steve, en terwijl Bob Marley de achtergrondmuziek voor zijn rekening nam, voeren we op volle snelheid richting de horizon. Een paar uur later, na een snelle kennismaking met onder meer schildpadden, roggen en haaien, was het tijd voor de lunch. Het hulpje van rastaman Steve dook met een soepele sprong in het water, zwom meters diep naar de bodem van de zee en kwam boven met twee enorme kegelvormige schelpen. Eenmaal aan boord werden de visjes uit de schelp getikt, gewassen, gesneden en gemengd met verse tomaten, zwarte bonen, koriander en limoen. Even later drukte Steve me een portie van deze ceviche in mijn ene hand en een bak tacochips in de ander. De Bob Marley-cd ging op repeat, de kannetjes rum kwamen tevoorschijn en met een volle buik voeren we terug naar het bounty-eiland uit mijn dromen. Versere vis ga ik voorlopig niet meer eten, maar ceviche blijft een ideaal zomergerecht. Afgelopen weken schreef ik over koken op de camping, en dit is een recept dat ook in een Zuid-Europese setting goed gedijt. Want als je op een boot een dergelijk hapje kunt maken, dan moet dat op de camping helemaal lukken. De visjes komen dan natuurlijk niet direct uit de zee, maar vraag bij de visboer om een stukje kabeljauw of een portie garnalen en je komt een heel eind. Haal de eventuele graatjes uit de vis en snijd ze in dobbelstenen. Doe de vis in een kop.

Pers het sap uit de limoentjes en mix met de vis.

Dek af met folie en laat zeker een half uur op een koele plek rusten.

Haal de vis weer tevoorschijn. Als het goed is, ziet deze er nu wit uit in plaats van rauw.

Giet het overtollige limoensap af.

Snijd de tomaat, avocado en ui in blokjes.

Hak de pepertjes in ringetjes en de koriander fijn.

Voeg de vis en bonen toe en meng alles goed door elkaar.

Bestrooi met peper en zout en serveer met de tacochips.