SFX verandert het ritme in de wereld van de dance

Robert F.X. Sillerman wil het grootste dansfeestje van Wall Street organiseren. De ondernemer die de bezem haalde door de rockconcertsector probeert nu hetzelfde te doen in de elektronische dansmuziek, met een geplande beursgang voor 175 miljoen dollar (132 miljoen euro) van SFX Entertainment.

Hoewel Sillerman een goede staat van dienst heeft en hij zich richt op een populair segment van de muziekindustrie, zal deze stap feestgangers waarschijnlijk meer plezier bezorgen dan beleggers.

De elektronische dansmuziek (EDM) was vroeger beperkt tot disco’s als Studio 54 in New York of leegstaande loodsen in Europese steden. Maar afgelopen jaren is de vaart erin gekomen door de groei van grote openluchtfestivals, zoals SFX’s Tomorrowland in het Belgische Boom.

De omzet van de EDM-sector uit de verkoop van kaartjes en promotie-artikelen moet dit jaar de 4,5 miljard dollar (3,4 miljard euro) kunnen bereiken, volgens het International Music Summit Business Report. Maar het is nog steeds een gefragmenteerd hoekje van de markt, met veel spelers – waaronder grotere, zoals Live Nation, AEG en Massive Enterprises – die om de leiding vechten.

Voor Sillerman is dit bekend terrein. In 2000 verkocht hij voor 3,3 miljard dollar een ander bedrijf, dat allerlei firma’s had overgenomen die concerten organiseren.

SFX heeft al een bestemming gekozen voor de ongeveer 140 miljoen dollar aan contanten die het met de beursgang hoopt binnen te halen voor overnames. De documenten die het bedrijf bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft ingediend, schetsen een financieel beeld van hoe dit eruit moet gaan zien.

Als al deze deals eerder waren gesloten, had SFX in 2012 een verlies geleden van 50 miljoen dollar, op een omzet van 242 miljoen. Zelfs op grond van de ruimhartige vorm van boekhouden die SFX hanteert – mogelijk gemaakt door de Amerikaanse wet voor startende ondernemers – is dat niet erg aantrekkelijk.

Toch hoeft dit niet eens de belangrijkste reden te zijn om niet in SFX te beleggen. De nieuwe aandeelhouders zullen namelijk hun belangen van begin af aan zien verwateren, doordat de netto boekwaarde – een negatieve 10,4 miljoen dollar in maart – zal worden herberekend om de nieuwe aandelenkoers weer te geven.

Hierdoor krijgen Sillerman en de andere huidige aandeelhouders, waaronder de concertorganisaties die SFX heeft beloofd te zullen kopen, een flinke steun in de rug. Maar het betekent ook dat beleggers in de beursgang effectief dollars zullen overhandigen die onmiddellijk aan waarde inboeten.

Op zijn 65ste is Sillerman wellicht niet langer in staat de klanten van zijn nieuwe bedrijf op de dansvloer bij te benen. Maar hij maakt wel gebruik van nieuwe financiële goocheltrucs om ze allemaal onder één grote discobal te verenigen.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.

    • Rob Cox
    • Pierce Crosby