Rus in Nederlandse cel voor ‘grootste datadiefstal VS ooit’

In Nederland zit sinds juni vorig jaar een Russische hacker vast in verband met wat Amerikaanse aanklagers ‘de grootste datadiefstal ooit in de Verenigde Staten’ noemen. Hij maakt deel uit van een groep van vijf die er tussen 2005 en 2012 in zijn geslaagd om 160 miljoen creditcardnummers te stelen.

In Nederland zit sinds juni vorig jaar een Russische hacker vast in verband met wat Amerikaanse aanklagers ‘de grootste datadiefstal ooit in de Verenigde Staten’ noemen. Hij maakt deel uit van een groep van vijf die er tussen 2005 en 2012 in zijn geslaagd om 160 miljoen creditcardnummers te stelen. Daarmee zijn honderden miljoenen dollars buitgemaakt.

Dat blijkt uit de officiële aanklacht die vandaag naar buiten is gekomen.

Twee Russische mannen werden op 28 juni vorig jaar op verzoek van de Verenigde Staten in Nederland aangehouden toen ze op doorreis waren. Het gaat om Vladimir D. (32) en Dmitriy S. (29). S. werd vorig jaar september uitgeleverd en wordt volgende week voorgeleid. Over het uitleveringsverzoek van D. moet de rechter zich nog buigen. De overige drie verdachten zijn voortvluchtig.

Een creditcardnummer voor 10 dollar

In totaal zijn vier Russen en een Oekraïner betrokken bij de hackersorganisatie. Ze slaagden er in om de netwerken van retailers, financiële instituties en bedrijven die betaalprocessen afhandelen te hacken. Ze zouden onder meer de systemen van bekende bedrijven als J.C. Penney, JetBlue en 7-Eleven en de beurzen Nasdaq and Dow Jones hebben gekraakt.

De hackers kwamen daarbij in het bezit van creditcardnummers, wachtwoorden en andere privégegevens van de gebruikers. De creditcardnummers werden vervolgens doorverkocht via internetfora of direct aan andere criminelen, waarbij er tussen de 10 en 50 dollar per creditcardnummer werd betaald. Eindgebruikers maakten de originele creditcards vervolgens na, zodat ze geld konden opnemen of aankopen konden doen.

Minstens driehonderd miljoen dollar

Hoeveel geld de mannen precies hebben verdiend is niet bekend. Ook is onduidelijk hoe groot de schade precies is, maar die loopt volgens de aanklacht in ieder geval in de honderden miljoenen. Alleen drie grote bedrijven claimen al een schadepost van driehonderd miljoen dollar.

Het onderzoek komt voort uit een zaak die eerder de grootste diefstal van creditcardgegevens werd genoemd en waarvoor de Amerikaanse hacker Albert Gonzalez een strafzaak van twintig jaar uitzit. Hij zou tussen 2006 en 2008 de creditcardgegevens van 130 miljoen Amerikanen gestolen. Dat zou hij samen hebben gedaan met Vladimir D. en Dmitriy S., de twee mannen die, zoals nu bekend is gemaakt, vorig jaar dus in Nederland werden opgepakt.

Bekijk een deel van de persconferentie van de Amerikaanse aanklagers

    • Lex Boon