Randstad meer winst bij verdere daling van omzet

De omzet van Randstad is in het tweede kwartaal verder gedaald, maar het uitzendbureau wist meer winst te behalen dan een jaar geleden. De wereldwijde omzet daalde met 5 procent naar 4,1 miljard euro, de netto winst steeg met 73 procent naar 63 miljoen euro.

De winststijging is mede het gevolg van de grote bezuinigingsoperatie die Randstad (circa 29.300 medewerkers in 39 landen) uitvoert. Op jaarbasis heeft het concern, na het Zwitserse Adecco het grootste uitzendbureau ter wereld, 142 miljoen euro bezuinigd, terwijl het streven 70 tot 100 miljoen euro was.

„We hebben ook bewust gestuurd op winstgevendheid in plaats van op marktaandeel”, zegt topman Ben Noteboom telefonisch. „We hebben best wat contracten met opdrachtgevers niet verlengd, heronderhandeld of opgezegd. Zo is de kwaliteit van onze portefeuille verbeterd.”

In de Verenigde Staten, de grootste markt van Randstad, heeft het bedrijf de grootste winst ooit in het tweede kwartaal gehaald, volgens Noteboom. De winst steeg in de VS met 9 procent naar 47 miljoen euro in vergelijking met een jaar terug, maar ook hier daalde de omzet licht (3 procent) naar 945 miljoen euro.

In Frankrijk daarentegen, Randstads tweede markt, blijft de arbeidsmarkt „uitgesproken slecht”, zegt Noteboom. De omzet daalde hier in een jaar tijd 13 procent naar 728 miljoen euro. De krimp zit in alle sectoren, uitgezonderd de voedselproductie en ruimtevaarttechnologie.

Om in Frankrijk kosten te besparen, gaat het uitzendconcern 275 kantoren in grotere steden terugbrengen tot 65 grotere kantoren. Bij deze reorganisatie wil Randstad 165 managementbanen schrappen.

Ook in Nederland gaat het bedrijf door met bezuinigen. De omzet daalde met 4 procent naar 670 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. De zuivere winst daalde met 9 procent naar 33 miljoen euro. In de eerste helft van dit jaar daalde de winst 15 procent in vergelijking met de eerste zes maanden in 2012.

In België kondigde Randstad in juni al een grote reorganisatie aan. Hierbij verdwijnen 165 banen van de in totaal circa 1.950 banen in België, onder meer bij Tempo-Team.

Daarbuiten ziet Noteboom wel „lichtpuntjes” in Europa. In juni zag het uitzendbureau een opleving van de arbeidsmarkt in diverse landen, zoals Spanje, Portugal, Zweden en Zwitserland en Noorwegen. Ook in Brazilië en Hongkong was er sprake van een „robuuste” groei in juni.

Mogelijk zal de omzet in het derde kwartaal minder dalen, denkt Randstad. Het concern heeft wel „bescheiden economische groei” nodig om zijn strategische doelstellingen voor dit jaar te kunnen halen. Verbetert de economie niet, dan blijft Randstad sturen op „geleidelijke winstgroei”.