Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Prostituees verlaten seksboten Utrecht - vanmiddag protest

De prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht.
De prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht. Foto ANP/ David van Dam

De laatste prostitutieramen in Utrecht zijn vanochtend officieel op slot gegaan. Alle prostituees hebben hun spullen gepakt en zijn vertrokken. De panden en seksboten moesten om 09.00 uur ontruimd zijn na een uitspraak van de rechtbank gisteren.

De gemeente Utrecht trok de vergunning van de enige overgebleven exploitant van raamprostitutie in de stad in vanwege verdenking van mensenhandel. Exploitant Wegra was tegen die beslissing in beroep gegaan om de ramen te kunnen openhouden, maar ving woensdag bot bij de rechter.

Door de beslissing zijn 98 werkplekken op de boten aan het Zandpad verdwenen, schrijft persdienst Novum. Ook zijn zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum van de stad, op slot gegaan. Wegra ontkent de aantijgingen van de gemeente. Naast mensenhandel zou ook het toezicht slecht zijn en de openbare orde worden verstoord. Om dezelfde redenen werden eerder vergunningen van drie andere exploitanten ingetrokken.

Veel prostituees gefrustreerd

De prostituees die hun werkplek kwijt zijn geraakt, protesteren om 12.00 uur bij het stadhuis van de domstad. Met de demonstratie willen ze zichtbaar maken dat zij op straat staan, terwijl zij niets verkeerd hebben gedaan. Bovendien zeggen veel prostituees met plezier op het Zandpad te werken en ontkennen ze dat er mensenhandel plaatsvindt. Het grote probleem is dat burgemeester Aleid Wolfsen de exacte reden voor de sluitingen niet mag geven, schreef onze Utrecht-correspondent Enzo van Steenbergen onlangs in NRC Handelsblad:

“De bestuurlijke rapportage van de gemeente is niet openbaar. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er „onderzoeken lopen die raakvlakken hebben met de bestuurlijke rapportage”, maar kan niets zeggen over de inhoud van de onderzoeken. Een woordvoerder: „De bewijslast is op strafrechtelijk gebied nog niet sterk genoeg om tot vervolging over te gaan. Op basis van de bestuurlijke rapportage heeft de burgemeester wel de bevoegdheid een vergunning in te trekken.””

Update 12.26 uur: Erg druk is het protest nog niet, meldden verschillende mensen op Twitter - er zijn vooral veel journalisten in Utrecht.

Twitter avatar Jovanegmond Jo van Egmond Prostituees laten nog even op zich wachten. Plein voor gemeentehuis in Utrecht was net nog leeg. #zandpad
Twitter avatar NikivanderNaald Niki van der Naald Protesterende prostituees willen allen met masker op geinterviewd worden #zandpad @De_Persdienst http://t.co/XOGQSzrnFz
Twitter avatar ivarpenris ivar penris Het is aardig druk bij het stadhuis van Utrecht. Veel pers, veel publiek, 1 prostituee… #Zandpad http://t.co/CGc0knYHhg