Pro-formazitting toeslagenfraude: zeker 1500 valse aanvragen

De drie verdachten van grootschalige toeslagenfraude verstuurden zeker 1500 valse aanvragen naar de Belastingdienst. Foto ANP / Lex van Lieshout

Zeker vijftienhonderd valse aanvragen hebben de twee Bulgaren en een Turkse Rotterdammer die verdacht worden van grootschalige toeslagenfraude ingediend bij de Belastingdienst. Dat blijkt uit de pro-formazaak tegen hen die vandaag begonnen is, zo meldt de NOS.

Het totale schadebedrag staat volgens het Openbaar Ministerie nu op 3,3 miljoen euro. Dat kan nog oplopen, want het onderzoek is nog niet afgerond. Daarom wordt de zaak pas later inhoudelijk behandeld.

RTL Nieuws en Brandpunt meldden eind april dat Bulgaren op grote schaal fraude plegen met toeslagen van de Belastingdienst. De fraudeurs melden zich met identiteitsbewijs en een vals huurcontract bij de gemeente. Als ze eenmaal zijn ingeschreven als inwoner van de stad en een burgerservicenummer hebben, keren ze echter terug naar Bulgarije. Ze krijgen een kleine vergoeding en de bendes nemen hun gegevens over.

Daarop kwam staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) in de politieke problemen. Hij verklaarde er niet persoonlijk van op de hoogte te zijn, maar veel partijen in de Kamer vonden dat hij dat wel had moeten zijn. De Belastingdienst heeft sinds maart bijna 20 duizend toeslagen aan burgers stopgezet.

Verdachten waren al in beeld door mensenhandel

Het OM zegt dat de verdachten al in beeld waren door een onderzoek naar mensenhandel. Er waren toen ook al aanwijzingen dat ze zich met toeslagenfraude bezighielden. Ze worden ook verdacht van witwassen. De drie verdachten zitten voorlopig nog vast. Er zou ook een vierde verdachte in het vizier zijn, maar die is nog niet aangehouden.

    • Mirjam Remie