Prinsennaam George was favoriet bij bookmakers

En hij heet George Alexander Louis. Gisteravond, nadat koningin Elizabeth op bezoek was geweest bij haar achterkleinkind, maakte Kensington Palace bekend dat dit de namen zijn van de zoon van prins William en zijn echtgenote.

Het paleis vertelde niet waarom voor deze namen is gekozen. Louis lijkt een verwijzing naar Lord Mountbatten, de laatste viceroy van India en oom van prins Philip. Deze ‘oom Dickie’ was bovendien, tot hij in 1979 omkwam bij een bomaanslag van de IRA, de mentor van prins Charles.

George was al maanden de favoriet bij de bookmakers. Paddy Power moet 250.000 pond uitbetalen aan gokkers die voor deze naam hadden gekozen, een verwijzing naar onder anderen de vader van koningin Elizabeth, George VI. Hij heette eigenlijk Albert, maar koos voor George toen hij na de abdicatie van zijn broer Edward koning werd, om de continuïteit te benadrukken. Hun vader was George V.

George is bovendien de beschermheilige van Engeland. Maar op Twitter werd gisteren ook gewezen op de komische televisieserie Blackadder. Daarin speelt Hugh Laurie de flirtende, drinkende en niet al te slimme prins George.

Waarom William en Kate voor Alexander hebben gekozen, is minder duidelijk. Wellicht is het een verwijzing naar koningin Victoria, die Alexandrina Victoria heette. Of naar de drie Schotse koningen van die naam. De laatste regeerde van 1249, toen hij zeven was, tot 1286. Of misschien vond het stel Alexander gewoon een mooie naam.