Paus tegen legalisering van drugs

Terwijl in verscheidene Latijns-Amerikaanse landen wordt gediscussieerd over gedeeltelijke legalisering van drugs, heeft paus Franciscus daar op zijn bezoek aan Brazilië ondubbelzinnig stelling tegen genomen.

„De plaag van de drugshandel, die geweld in de hand werkt en de zaden zaait voor lijden en dood, vraagt van de samenleving als geheel een moedig gebaar. Vermindering van de verspreiding en de invloed van drugsverslaving zal niet worden bereikt door liberalisering van drugsgebruik, zoals nu wordt voorgesteld in verschillende delen van Latijns-Amerika”, zei de paus bij gelegenheid van een bezoek aan een katholiek ziekenhuis in Rio de Janeiro.

Hij vervolgde: „In plaats daarvan is het nodig de problemen achter het drugsgebruik het hoofd te bieden, door grotere rechtvaardigheid te bevorderen, jonge mensen op te voeden met de waarden die een leven in de samenleving opbouwen, en degenen die in problemen verkeren te begeleiden en hen hoop te bieden voor de toekomst.”

In Uruguay heeft president José Mujica een wetsvoorstel gepresenteerd dat het verbouwen en verkopen van marihuana legaliseert – door de staat. De president van Guatemala heeft een vergelijkbaar voorstel gedaan. In Brazilië, Argentinië, Chili en Mexico is het niet meer strafbaar een paar gram marihuana of cocaïne bij je te hebben.

Veel Latijns-Amerikaanse landen lijden al jaren onder het geweld van de drugskartels, door paus Franciscus omschreven als „dealers van de dood”. (Reuters, AFP)