Paardrijden zonder zweep

Fotografe Cindy Heijnen bezoekt zomerkampen en -cursussen in Nederland.

‘Als je het op een afstand bekijkt, kun je denken ‘die mensen zijn niet goed bij hun hoofd’. Maar het zijn belangrijke oefeningen”, vertelt deelneemster Karin Bustraan over opdrachten tijdens de cursus Communiceren met paarden. De docent vraagt, na een dag theorie over de leefwereld van paarden, de deelnemers onder meer iemand door de kamer te ‘sturen’ en vervolgens dezelfde persoon door de kamer ‘te leiden’. „Om het verschil te leren voelen tussen die twee.” Op het programma staan verder grondoefeningen met paarden of rijsessies. Volgens Bustraan leer je op de cursus paarden sturen zonder „sporen en zweep”.

„Paarden voelen elkaar feilloos aan”, vertelt Marie-Louise der Kinderen van het Terra Natura-team. „Door deze intuïtie kunnen ze andere diersoorten, waaronder de mens, heel precies ‘lezen’. De spierspanning en mentale instelling van een berijder beïnvloeden hoe een paard op hem reageert.”

Behalve dat je leert ontcijferen wat paarden met hun lichaam aangeven en dat je hierop leert inspelen, word je volgens Bustraan geconfronteerd met je eigen gedrag. Een veilige, besloten omgeving is daarbij volgens haar belangrijk. De groep verblijft tijdens de lessen in vakantiehuisjes of bed & breakfasts in de buurt. Bustraan: „Het voelt heel ontspannen, maar je krijgt ondertussen zoveel mee.”

    • Sabeth Snijders
    • Cursus Communiceren Met Paarden