Oud-wielrenner Blijlevens weg bij Belkin na dopingonthulling

Oud-wielrenner Jeroen Blijlevens is vandaag ontslagen als ploegleider bij Belkin. Zijn ontslag volgt op de onthulling in de Franse senaat gisteren dat hij voor de Tour de France van 1998 doping had gebruikt. Dat maakte de ploeg vandaag bekend, schrijft persbureau Novum.

Jeroen Blijlevens op archieffoto na een etappewinst in de Ronde van Nederland. Foto ANP/ Jasper Juinen

Oud-wielrenner Jeroen Blijlevens is vandaag vertrokken als ploegleider bij Belkin. Zijn vertrek volgt op de onthulling van een onderzoekscommissie van de Franse senaat gisteren dat hij voor de Tour de France van 1998 doping had gebruikt. Dat maakte de ploeg vandaag bekend in een persbericht.

Belkin zegt te betreuren dat Blijlevens eerder dit jaar geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden van het dopingconvenant om een bekentenis te doen. Het team ziet daarom geen toekomst meer voor hem bij de ploeg.

Open brief: niet eerder gemeld, want wilde mezelf bewijzen

In een open brief bekent Blijlevens doping te hebben gebruikt. Hij spreekt van een bekentenis “die ik wellicht al veel eerder had moeten doen”. Hij zegt in 1997 te zijn begonnen met het gebruik van epo. Dit deed hij zonder hulp.

Hij verklaart ook waarom hij begin dit jaar tegenover Belkin nog ontkende doping te hebben gebruikt. Volgens hem speelde daarbij een rol dat hij anders een halfjaar niet had mogen werken, volgens de regels. Hij besloot zichzelf te willen bewijzen en gewoon aan de slag te gaan.

Lees de open brief in zijn geheel hier.

Invallen bij TVM in 1998

Blijlevens, die dopinggebruik tot nu toe altijd heeft ontkend, maakte voorheen deel uit van de toenmalige TVM-wielerploeg, die in 1998 uit de Tour stapte wegens invallen van de Franse justitie en politie. In een vrachtwagen van de ploeg werden 104 ampullen epo gevonden. Zes wielrenners, onder wie Blijlevens, werden verdacht van het gebruik van verboden middelen, maar doping kon toentertijd nog niet worden gevonden met een test. De ploeg werd het jaar daarop uit de Tour geweerd. De ploegleiding werd veroordeeld.

    • Frank Huiskamp