NSA mag telefoondata in VS blijven verzamelen

De Amerikaanse geheime dienst NSA kan voorlopig doorgaan met het verzamelen van miljoenen telefoon- en internetgegevens van Amerikaanse burgers. Een poging om het omstreden programma aan banden te leggen, strandde gisteravond op het nippertje in het Huis van Afgevaardigden. Met een marge van twaalf stemmen werd een voorstel verworpen om voortaan slechts telefoon- en internetsurveillance toe te staan als er sprake is van concrete verdenkingen tegen personen.

De werkwijze van de National Security Agency om op grote schaal de communicatiegegevens van honderden miljoenen burgers af te tappen en op te slaan, kwam in juni aan het licht door toedoen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die op een vliegveld in Moskou verblijft. Diens onthullingen leidden tot een heftig debat in de VS, waarbij voor- en tegenstanders van het NSA-programma zich roeren.

Ook bij de discussie gisteren in het Huis van Afgevaardigden stonden Republikeinen tegenover Republikeinen en Democraten tegenover Democraten. De conclusie van de stemming (217 om 205) is dat de regering van president Barack Obama, die het programma van de NSA fel heeft verdedigd, aan het langste eind trok dankzij aanzienlijke steun uit Republikeinse hoek. Maar het was ook een Republikein, de Afgevaardigde Justin Amash uit Michigan, die samen met zijn Democratische collega John Conyers het voorstel op tafel had gelegd om het geheime programma van de NSA te beknotten wegens de schending van het recht op privacy.

Het amandement waarover gisteren werd gedebatteerd, was gekoppeld aan de stemming over de defensiebegroting voor 2014. Voorstanders van scherpere begrenzing van de bevoegdheden van de NSA zeiden gisteren dat de discussie hierover nog lang niet ten einde is.

Maar Mike Rogers, de Republikeinse voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis, haalde scherp uit naar Afgevaardigde Amash. Hij noemde diens opstelling „opruiend en absoluut misleidend”. (AP)