NSA mag Amerikanen blijven afluisteren - Huis verwerpt voorstel tot inperking

NSA-datacentrum in Bluffdale, Utah, dat verbouwd wordt. Het centrum zal dit najaar opengaan en het grootste datacentrum van de dienst worden, Het congres verwierp vannacht een voorstel om het afluisterprogramma te beperken.
NSA-datacentrum in Bluffdale, Utah, dat verbouwd wordt. Het centrum zal dit najaar opengaan en het grootste datacentrum van de dienst worden, Het congres verwierp vannacht een voorstel om het afluisterprogramma te beperken. Foto EPA / George Frey

De Amerikaanse geheime dienst NSA mag honderden miljoenen Amerikanen blijven bespioneren via de telefoon en online. Het Huis van Afgevaardigden verwierp vannacht een voorstel om dit te beperken. 217 leden gingen akkoord met voortzetting van het afluisterprogramma, 205 leden stemden tegen.

Het was de eerste keer dat een poging werd gedaan om het programma in te perken sinds klokkenluider Edward Snowden het afluisterprogramma PRISM openbaarde. Het voorstel zaaide verdeeldheid binnen de oude scheidslijnen van Republikeinen en Democraten in het Huis, met 94 Republikeinse stemmen voor en 134 tegen, terwijl van de Democraten 111 het voorstel steunden en 83 tegen stemden.

Het Republikeinse Congreslid Justin Amash had de stemming afgedwongen. Volgens Amash is het verzamelen van zoveel telefoongegevens ongrondwettelijk. Hij zei “de privacy van elke Amerikaan” te willen beschermen. De Texaanse Republikein Ted Poe vind dat de overheid te ver gaat:

“Haal een gerechtelijk arrestatiebevel, maar blijf weg uit ons leven.”

Zijn collega Joe Barton:

“Het gaat om de vraag of de NSA het recht heeft om elk telefoontje van elke Amerikaan elke dag af te luisteren. Volgens de wet mogen alleen ‘relevante data’ worden verzameld, in de ogen van de NSA zijn dat alle data, maar dat is gewoon verkeerd.”

Collega Tom Cotton zei echter tegen persbureau Reuters dat de metadata van essentieel belang zijn:

“Dit programma heeft tientallen aanvallen van terroristen voorkomen. Dat betekent dat het een ontelbare hoeveelheid Amerikaanse levens heeft gered. Als je een naald in een hooiberg wil zoeken, dan heb je de hooiberg nodig. Dit voorstel beperkt het programma niet, maar blaast de hele hooiberg op.”