Neomaoïst Bo Xilai voor rechter

Bo Xilai, voormalig lid van het Chinese Politbureau, is vandaag formeel beschuldigd van „machtsmisbruik in een openbare functie” en „het aannemen van illegale gelden in extreme mate”. De aanklacht, die het staatspersbureau Xinhua vandaag bekendmaakt, betekent dat het proces tegen Bo Xilai, vorig jaar een van de hoofdrolspelers in de machtsstrijd in de top van de Communistische Partij van China (CPC), iedere dag kan beginnen.

Eerder dit jaar al werd Bo’s echtgenote tot levenslang veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman en familievriend Neil Heywood, een dood die haar man de politieke kop kostte. Het proces tegen de vorig jaar maart gearresteerde Bo vindt plaats in Jinan, de hoofdstad van de bij Beijing gelegen provincie Shandong.

De publicatie van de aanklacht en de locatie van het proces wijzen er op dat de nieuwe partijleider Xi Jinping met de verschillende fracties in de CPC en andere machten consensus heeft bereikt over de straf die Bo zal krijgen. Als vergelijkbare zaken als maatstaf worden genomen wacht Bo Xilai (64) twintig jaar tot levenslang. Het zal voor Bo de tweede keer in zijn leven zijn dat hij langere tijd wordt opgesloten. Als 21-jarige zat hij vijf jaar vast wegens zijn gewelddadige optreden als Rode Gardist tijdens de Culturele Revolutie.

Anderhalf jaar geleden behoorde de perfect Engels sprekende Bo Xilai nog tot de belangrijkste kandidaten voor de leiding van het Politbureau, het centrum van de macht in China.