muziek

De Mexicaaanse Elvis

pop El Vez: 25 Years Of El Vez

Van de duizenden Elvis Presley-imitators is El Vez zonder meer de origineelste. ‘De Mexicaanse Elvis’ Robert Lopez beperkt zich niet tot Elvisrepertoire maar bewerkt internationale popklassiekers tot hilarische persiflages en politieke statements. De problemen van illegale Mexicaanse immigranten en discriminatie in de VS staan vaak centraal in nummers die hij ombouwt tot Mexican can (Yes we can can) of George Bush on the guillotine (Morrissey’s Margaret on the guillotine).

Net als bij zijn optredens voert El Vez zijn publiek op het verzamelalbum 25 Years Of El Vez in tachtig minuten de wereld rond, van een emotioneel aan zijn moeder opgedragen Que sera sera tot een protserige medley van David Bowies Rock & roll suicide en Presleys If I can dream. Bowie en Elvis deelden hun verjaardag en dat is voor El Vez een doorslaggevende aanleiding om zijn muzikale helden vaker aan elkaar te koppelen. Ook John Lennon en Patti Smith worden in een medley van Power to the people en People have the power samengebracht door een artiest die heilig blijft geloven in een betere wereld door middel van een muzikale revolutie. Waarin humor de grote gelijkmaker is.

    • Jan Vollaard